3,4K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η πιο χαρακτηριστική πασχαλινή συνταγή της Κύπρου είναι πάντα επίκαιρη!
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι + λίγο ακόμη για το ζύμωμα
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 125 γρ. ελαιόλαδο
- 370 ml γάλα χλιαρό
- 2 αυγά χτυπημένα ελαφρά
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
Για τη γέμιση
- 500 γρ. χαλούμι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 300 γρ. αναρή λιωμένη με πιρούνι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 φλιτζάνι σταφίδες
- 1 ασπράδι χτυπημένο για το κλείσιμο της ζύμης
- 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας γάλα για το άλειμμα
- Σουσάμι για το τελείωμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ της κουζινομηχανής το ένα κιλό αλεύρι και ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε εκεί το βούτυρο και το ελαιόλαδο και αφού προσαρμόσουμε τους γάντζους βάζουμε την κουζινομηχανή σε λειτουργία και τη δουλεύουμε μέχρι να γίνει ψίχουλα.
- Ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας τα τυριά σε μέτριο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες. Αυτές τις αλευρώνουμε ελαφρά και τις ανακατεύουμε τελευταίες στο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσια κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε φύλλο πάχους 0,5εκ. Κόβουμε με κουπ πατ στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο 15εκ. και τα στοιβάζουμε.
- Όση ζύμη περισσέψει, την ξαναζυμώνουμε και την ανοίγουμε πάλι με τον πλάστη, συνεχίζοντας να κόβουμε δίσκους.
- Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης δύο κουταλιές σούπας γέμιση και αλείφουμε τις άκρες της ζύμης με ασπράδι αυγού. Διπλώνουμε τις φλαούνες σαν φάκελο φέρνοντας τη γύρω ζύμη πάνω από τη γέμιση χωρίς να τη σκεπάζουμε εντελώς. Πιέζουμε τις άκρες με πιρούνι.
- Τοποθετούμε τις φλαούνες σε λαδωμένο ταψί αφήνοντας ανάμεσά τους απόσταση 3εκ. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με αυγό και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Τοποθετούμε ένα ένα τα ταψιά στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τις φλαούνες για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κουζινομηχανή.