3,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η μπάμπκα είναι τσουρέκι εβραϊκής καταγωγής που φτιάχνεται στην Ανατολική Ευρώπη την περίοδο του Πάσχα και σημαίνει γιαγιά, γιατί λέει θυμίζει τις πτυχές στις φούστες που φορούσαν οι γιαγιάδες μερικούς αιώνες πριν. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα απίθανο τσουρέκι και θα το φτιάξουμε κι εμείς φέτος το Πάσχα στο δικό μας σπιτικό.
Υλικά για 2 φόρμες του κέικ
Για τη ζύμη
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 250 ml νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 125 γρ. ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- Λίγο λάδι για το άλειμμα της φόρμας
Για τη γέμιση:
- 175 γρ. ζάχαρη καστανή
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για τις φόρμες
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας κακάο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για το σιρόπι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. νερό
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το χλιαρό νερό στον κάδο της κουζινομηχανής και διαλύουμε μέσα τη μαγιά προσθέτοντας και μια κουταλιά ζάχαρη. Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά.
- Προσαρμόζουμε το σύρμα και ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανιλίνη, το ξύσμα λεμονιού και σταδιακά τα 500 γρ. από το αλεύρι.
- Αλλάζουμε το σύρμα με τον γάντζο και συνεχίζουμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά το βούτυρο σε κομμάτια και όσο αλεύρι χρειαστεί, ακόμα (όχι περισσότερο από 200 γρ.), μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
- Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ½ ώρα περίπου, να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση δουλεύοντας στην κουζινομηχανή με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη, το κακάο, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι γίνουν ομοιογενής πάστα. Στο τέλος ανακατεύουμε με μαρίζ και τη σοκολάτα.
- Πιέζουμε απαλά τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη βγάζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Της κάνουμε μερικά διπλώματα με το χέρι και τη χωρίζουμε στη μέση.
- Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε παραλληλόγραμμο πάχους 5-6 χλστ. Απλώνουμε πάνω του το ½ της γέμισης, αφήνοντας περιφερειακά μικρό περιθώριο. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό από τη μεγάλη πλευρά.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό κατά μήκος στη μέση, έτσι ώστε να πάρουμε δύο μακριά κορδόνια ζύμης από τα οποία θα διακρίνεται η καθαρά γέμιση. Τα πλέκουμε μεταξύ τους κοτσίδα και τα πιέζουμε στα σημεία της ένωσης, να κολλήσουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και την υπόλοιπη γέμιση.
- Βουτυρώνουμε 2 μακρόστενες φόρμες για κέικ. Προσεκτικά μεταφέρουμε μέσα τους τα babka. Καλύπτουμε τις φόρμες με πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να φουσκώσουν.
- Ετοιμάζουμε στο μεταξύ ένα σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 3-5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και όταν πιάσει θερμοκρασία, βάζουμε μέσα τις φόρμες και ψήνουμε τα babka για 35-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και αλείφουμε 3 φορές με σιρόπι για να γυαλίσουν και να παραμείνουν μαλακά και ζουμερά τα τσουρέκια μας.
- Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στις φόρμες για 20 λεπτά και έπειτα τα ξεφορμάρουμε. Όταν κρυώσουν τελείως τα τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κουζινομηχανή.