2,7K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τα παραδοσιακά γεμιστά ψωμιά της Κύπρου το Πάσχα έχουν την τιμητική τους. Εδώ σε μια πιο ανάλαφρη εκδοχή, με γέμιση από αναρί, το κυπριακό ανθότυρο.
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι + λίγο ακόμη για το ζύμωμα
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
- 125 γρ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό (όχι καυτό)
- 125 γρ. ελαιόλαδο
- 370 ml γάλα χλιαρό
- 2 αυγά χτυπημένα ελαφρά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 800 γρ. αναρί λιωμένο με πιρούνι ή ανθότυρο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 4 αυγά χτυπημένα ελαφρά
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 φλιτζάνι σταφίδες
- 1 ασπράδι χτυπημένο για το κλείσιμο της ζύμης
- 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας γάλα για το άλειμμα
- Σουσάμι για το τελείωμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ της κουζινομηχανής το αλεύρι και ανακατεύουμε τη μαγιά, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε εκεί το βούτυρο, το αλάτι, και το ελαιόλαδο και αφού προσαρμόσουμε τους γάντζους βάζουμε την κουζινομηχανή σε λειτουργία και δουλεύουμε το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα.
- Ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας το τυρί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες. Αυτές τις αλευρώνουμε ελαφρά και τις ανακατεύουμε τελευταίες στο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσια κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπάλες. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε φύλλο πάχους 0,5εκ. Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 20εκ. και τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.
- Όση ζύμη περισσέψει, την ξαναζυμώνουμε και την ανοίγουμε πάλι με τον πλάστη, συνεχίζοντας να κόβουμε τετράγωνα κομμάτια.
- Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης τρεις-τέσσερις κουταλιές της σούπας γέμιση και αλείφουμε τις άκρες της ζύμης με ασπράδι αυγού. Διπλώνουμε τις φλαούνες σε φάκελο φέρνοντας τη γύρω ζύμη πάνω από τη γέμιση χωρίς να τη σκεπάζουμε εντελώς. Πιέζουμε τις άκρες με πιρούνι.
- Τοποθετούμε τις φλαούνες σε λαδωμένο ταψί αφήνοντας ανάμεσά τους απόσταση για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν στο ψήσιμο. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με αυγό και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Τοποθετούμε ένα ένα τα ταψιά στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τις φλαούνες στους για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κουζινομηχανή.