Πασχαλινή Χορτοτυρόπιτα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Από το πασχαλινό τραπέζι δεν λείπουν ποτέ οι πίτες. Η συγκεκριμένη φτιάχνεται με δύο φύλλα που είναι τόσο νόστιμα και τραγανά που θα τα φτιάχνετε όλο τον χρόνο με τη γέμιση της επιλογής σας.

 

Υλικά για ένα ταψί διαμ. 30εκ.

 

Για τη ζύμη

  • 165 γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 165 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 450 γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα

 

Για τη γέμιση

  • ½ κιλό χόρτα διάφορα πλυμένα και ψιλοκομμένα (σπανάκι, λάπατα κλπ)
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φέτα λιωμένη με πιρούνι
  • 200 γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • 2 -3 κουτ. σούπας τραχανά
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό μέσα στο μπολ της κουζινομηχανής. Προσαρμόζουμε τους γάντζους και προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο.
  2. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε, προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι και κάπου στο ενδιάμεσο το αλάτι. Όταν η ζύμη πάρει όλο το αλεύρι και γίνει ομοιογενής σταματάμε το ζύμωμα.
  3. Αλευρώνουμε τον πάγκο και βγάζουμε πάνω του τη ζύμη. Την αλευρώνουμε ελαφρά από πάνω και της κάνουμε μερικά διπλώματα ακόμη με τα χέρια. Όταν γίνει εντελώς λεία την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  4. Ανακατεύουμε σε λεκανίτσα το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τον άνηθο, αλατίζουμε και μαλάζουμε με το χέρι μέχρι το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί. Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε σε μπολ.
  5. Προσθέτουμε τη φέτα, το ανθότυρο, τον τραχανά, ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο και ανακατεύουμε.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα κάπως μεγαλύτερο. Κρατάμε το μικρότερο στην άκρη. Το μεγάλο το κάνουμε μπάλα και το ανοίγουμε πάνω σε λαδόκολλα σε χοντρό φύλλο.
  7. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το αναποδογυρίζουμε σε λαδωμένο ταψί. Ντύνουμε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά του. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση.
  8. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο με το οποίο σκεπάζουμε τη γέμιση.
  9. Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  10. Την ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κουζινομηχανή.

Μπορείς να δεις ακόμη