Από την Ιωάννα Σταμούλου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, ετοιμάζουμε μερικές σούπες με ζυμαρικά από όλο τον κόσμο. Για τις συνταγές επιλέγουμε τραχανά, τορτελίνια, νούντλς ρυζιού και κοφτό μακαρόνι.
Σούπα τραχανά με γάλα και φέτα
Μια πληθωρική και άκρως γαλατένια εκδοχή του τραχανά με γάλα, βούτυρο και φέτα που θα σερβίρουμε με τραγανά κρουτόν.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι τραχανάς γλυκός
- 3 φλιτζάνια νερό
- 3 φλιτζάνια γάλα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Γα τα κρουτόν
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες
- Λίγο σκόρδο σε σκόνη
- Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος. Κόβουμε σε κυβάκια το ψωμί και το απλώνουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου, ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εκτός φούρνου.
- Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να πάρει βράση. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τον τραχανά. Βράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
- Προσθέτουμε τότε το γάλα και το βούτυρο και δίνουμε μια δυο βράσεις ακόμη στη σούπα, ανακατεύοντας συχνά.
- Ανακατεύουμε τη φέτα εκτός φωτιάς και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτοντας μια χούφτα κρουτόν σε κάθε πιάτο.
Πικάντικη ντοματόσουπα με τορτελίνια και βασιλικό
Η χειμωνιάτικη εκδοχή της ντοματόσουπας, αγαπά την πληθωρική γεύση των γεμιστών ζυμαρικών, τις καυτερές νότες του πιπεριού και την πικάντικη παρμεζάνα.
Υλικά
- 250 γρ. τορτελίνια με τυρί ή κρέας αν προτιμάτε
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα ή καπνιστή ή καγιέν
- 50 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- Τριμμένη παρμεζάνα
- Βασιλικό φρέσκο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το σκόρδο σε φετούλες και τις σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα να μυρίσει.
- Προσθέτουμε το μπούκοβο ή το μπαχαρικό της επιλογής μας κι αφού το φέρουμε μερικές βόλτες στο λάδι, προσθέτουμε την ντομάτα.
- Αλατοπιπερώνουμε κι αφού βράσει για 15 λεπτά, προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό από βραστήρα και αφήνουμε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώνουμε εκ νέου, προσθέτουμε ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού και τα τορτελίνια.
- Βράζουμε τα τορτελίνια στη σούπα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, προσθέτοντας στο καθένα από μια κουταλιά παρμεζάνα (για όποιον θέλει) και ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού.
Κοτόσουπα με λαχανικά και noodles
Η κοτόσουπα της μαμάς με ασιατικό τουίστ που δεν χορταίνεις να τρως με το κουτάλι!
Υλικά για 4 άτομα
- 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλου σε κυβάκια ή φετούλες
- 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 6 μεγάλα μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 250 γρ. Noodles ρυζιού
- 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο
- 2-3 κουταλιές της σούπας soy sauce
- 1 κομμάτι τζίντζερ
- χυμό από 1 λάιμ
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα κολοκύθια, τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια. Τελευταίο ρίχνουμε το σκόρδο.
- Με μια ξύλινη κουτάλα τα φέρνουμε βόλτα στην κατσαρόλα να λαδωθούν καλά και να μυρίσουν. Έπειτα προσθέτουμε 1,75 λίτρα νερό ζεστό από βραστήρα.
- Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνοουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τα νούντλς.
- Βράζουμε για 3 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε τη σόγια σος, το τζίντζερ φρεσκοξυσμένο σε λεπτό τρίφτη, τον κόλιανδρο, το ξύσμα και τον χυμό του λάιμ.
- Σερβίρουμε αμέσως!
Μινεστρόνε
Η κλασική ιταλική σούπα που συνδυάζει τα ζυμαρικά, με όσπρια και πολύχρωμα λαχανικά.
Υλικά για 4-5 άτομα
- 100 γρ. κοφτό μακαρόνι ή άλλο της επιλογής σας
- 150 γρ. μαύρα ή λευκά φασόλια βρασμένα (σπιτικά ή από κονσέρβα)
- 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 1-2 κλωνάρια σέλερι σε φετούλες
- 2 καρότα μέτρια σε κυβάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
- 10 ντοματίνια σε φετούλες
- 1 καλή κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά όπως περιγράφονται στη λίστα των υλικών και τα σοτάρουμε όλα μαζί σε κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε και τον πελτέ και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό από βραστήρα.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τη σούπα μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε τότε τα ζυμαρικά μας, τα φασόλια μαζί με λίγο επιπλέον αλάτι και βράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά αλ ντέντε.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί, αν το επιθυμούμε.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, βραστήρας, ταψί, φούρνος.