2,9K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η Σαρακοστή θέλει καλοπέραση γι’ αυτό φροντίζουμε να τη νοστιμίζουμε με σνακ και πρώτα πιάτα που συναρπάζουν μικρούς και μεγάλους. Με άλλα λόγια, το θέμα μας είναι οι πίτες από την καλή και την ανάποδη…
Σπανακόπιτα εύκολη με σπιτική ζύμη
Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις τη δική σου σπιτική σπανακόπιτα είναι ο ακόλουθος.
Υλικά για ένα ταψί 34εκ.
- 750 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και κομμένο (έτοιμο από το σούπερ μάρκετ)
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (με το τρυφερό πράσινο μέρος)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο (το λευκό μέρος)
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
- λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας τραχανά νηστίσιμο
Για το φύλλο
- 300 γρ. μείγμα ελαιολάδου και ηλιέλαιου
- 300 γρ. νερό χλιαρό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 800 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το λάδι και το αλάτι. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύουμε με σπάτουλα στην αρχή και στη συνέχεια με το χέρι μέχρι και να φτιάξουμε μια ομοιογενή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
- Ανακατεύουμε σε ευρύχωρη λεκάνη το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, το πράσο και το κρεμμύδι. Αλατίζουμε και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί.
- Το στραγγίζουμε και το επιστρέφουμε σε μπολ, ανακατεύοντας μέσα το ελαιόλαδο, τον άνηθο, τον τραχανά και μπόλικο πιπέρι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 300 γρ. τρίμμα από λευκό νηστίσιμο τυρί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλευρώνουμε τον πάγκο και βγάζουμε πάνω του τη ζύμη. Την αλευρώνουμε ελαφρά από πάνω και της κάνουμε μερικά διπλώματα ακόμη με τα χέρια μέχρι να γίνει εντελώς.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία νοητά μέρη. Κόβουμε το ένα τρίτο από αυτή, το κάνουμε μπάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Το υπόλοιπο το κάνουμε μπάλα και το ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα σε χοντρό φύλλο. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το μεταφέρουμε στο ταψί μας και ντύνουμε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά του.
- Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση της πίτας και την ισιώνουμε και με την ανάποδη ενός κουταλιού.
- Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα και σκεπάζουμε την πίτα. Βρέχουμε τις άκρες και τις τσιμπάμε να κλείσουν. Κάνουμε με το μαχαίρι ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο.
- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.
Ανάποδη τάρτα με κρεμμύδια
Μια εντυπωσιακά νόστιμη τάρτα που θα ψήσουμε ανάποδα και θα σερβίρουμε από την καλή, προσθέτοντας, αν θέλουμε και λίγο φυτικό τυρί.
Υλικά για ταρτιέρα διαμ. 28εκ.
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 600 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 1 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό κρασί
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- Φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη ή μαντζουράνα
- 50 γρ. νηστίσιμο τυρί χοντροτριμμένο της επιλογής μας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια με τη φλούδα της σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με καυτό νερό από βραστήρα. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει το νερό και να φουσκώσει καλά η φλούδα τους και μετά την απομακρύνουμε με ευκολία.
- Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένη ζύμη σφολιάτας την αφήνουμε να ξεπαγώσει αποβραδίς στη συντήρηση του ψυγείου.
- Κόβουμε τα κρεμμυδάκια στη μέση. Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τα βάζουμε μέσα με την κομμένη πλευρά από κάτω. Όταν ροδίσουν ελαφρά από τη μία τα γυρίζουμε και από την άλλη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ραντίζουμε την ταρτιέρα με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα τα κρεμμύδια με την κομμένη πλευρά από κάτω. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ραντίζουμε το ξύδι και ψήνουμε τα κρεμμύδια για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
- Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στο μεταξύ βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο και μετά από 5 λεπτά την ανοίγουμε στον πάγκο, χωρίς να τη βγάλουμε από το προστατευτικό πλαστικό φύλλο της συσκευασίας της. Με ένα μαχαίρι κόβουμε ένα δίσκο με διάμετρο 2 δάχτυλα μεγαλύτερη από την περιφέρεια του ταψιού.
- Αναποδογυρίζουμε τον δίσκο της σφολιάτας πάνω στα κρεμμύδια. Με μια σπάτουλα πιέζουμε τις άκρες της να φτάσουν μέχρι τον πάτο του ταψιού ώστε να κλείσει μέσα της τα κρεμμύδια. Με ένα μαχαιράκι την τρυπάμε σε μερικά σημεία και ξαναβάζουμε το ταψάκι στον φούρνο.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο της τάρτας μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και μετά από λίγο την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι κι αν θέλουμε με τριμμένο φυτικό τυρί.
Τρίγωνα πιπεροπιτάκια
Η νοστιμιά τους είναι το κάτι άλλο. Είναι το καλύτερο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας!
Υλικά
- 10 φύλλα κρούστας
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά κίτρινη ή πορτοκαλί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετούλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε, στεγνώνουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια του 1 εκ.
- Ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις πιπεριές και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.
- Ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό κι αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο με τη μεγάλη πλευρά κάθετα μπροστά μας.
- Τα κόβουμε στη μέση με μια κάθετη τομή χωρίζοντάς τα σε δύο ίσα μέρη και μετά κόβουμε το κάθε μισό πάλι στη μέση. Έτσι δημιουργούμε 4 δεσμίδες από λωρίδες φύλλου. Τις τοποθετούμε όλες τη μία πάνω στην άλλη και σκεπάζουμε με πετσέτα για να μην ξεραθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί.
- Παίρνουμε τις λωρίδες ανά δύο, με ένα πινέλο τις λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε στο κάτω μέρος τους από ένα γεμάτο κουταλάκι γέμιση. Πιάνουμε την κάτω δεξιά άκρη του φύλλου και τη φέρνουμε αριστερά πάνω από τη γέμιση, στο σημείο εκείνο που θα δημιουργηθεί η αρχή ενός τρίγωνου. Συνεχίζουμε το δίπλωμα μέχρι το τέλος του φύλλου φτιάχνοντας ένα τρίγωνο πιτάκι. Έτσι, κάνουμε 20 τρίγωνα πιτάκια που αραδιάζουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε.
- Πασπαλίζουμε τα πιτάκια με σουσάμι και τα ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά, χλιαρά ή και κρύα.
Μηλόπιτα ρολό
Η πιο εύκολη και γρήγορη μηλόπιτα του κόσμου, γίνεται με ζωντανά κομμάτια μήλου που τυλίγονται μέσα σε φύλλα κρούστας, πριν ψηθεί και πασπαλιστεί με μπόλικη κανελοζάχαρη.
Υλικά για 2 ρολά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- ½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
Για τη γέμιση
- 6 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρεδάκια
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι σταφίδα κορινθιακή
- ½ φλιτζάνι χοντροκοπανισμένα καρύδια
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- Λίγη κανέλα
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη, την κανέλα τα καρύδια, τις σταφίδες. Χωρίζουμε τη γέμιση στα δύο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Μετράμε τα φύλλα της κρούστας και τα χωρίζουμε επίσης στη μέση. Παίρνουμε το πρώτο φύλλο από το πρώτο μισό και το στρώνουμε με τη μεγάλη πλευρά του κατά μήκος μπροστά μας. Το αλείφουμε με λάδι και τοποθετούμε τα υπόλοιπα 5 ή 6 φύλλα από πάνω, λαδώνοντάς τα επίσης ένα ένα με πινέλο.
- Απλώνουμε πάνω τους το μισό μείγμα της γέμισης, φέρνουμε τις άκρες των φύλλων από αριστερά και από δεξιά πάνω από τη γέμιση και ύστερα τα τυλίγουμε όλα μαζί σε ρολό. Με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση φτιάχνουνε ένα δεύτερο ρολό.
- Τοποθετούμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο με το άνοιγμα από κάτω, τα αλείφουμε ξανά με το μείγμα από λάδι και βούτυρο και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
- Τα ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσουν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα. Κόβουμε τα ρολά σε φέτες και σερβίρουμε.