1,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η κεφαλονίτικη σκορδαλιά που γίνεται με βάση την πατάτα, σε μια πιο light και ντελικάτη εκδοχή, γιατί η κανονική είναι μπαρούτι στο σκόρδο…
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 150-200 γρ. μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ξύδι λευκό
- αλάτι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες με το φλούδι τους μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να τις δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι και να τρυπιούνται άνετα.
- Σε ξεχωριστό κατσαρόλι βράζουμε τον μπακαλιάρο και 2 ποτήρια νερό μέχρι να μαλακώσει το ψάρι. Στο τελευταίο λεπτό ρίχνουμε και τις σκελίδες σκόρδου, όσες θέλουμε. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμάκι.
- Σουρώνουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το βρασμένο σκόρδο.
- Λιώνουμε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ προσθέτοντας χυμό λεμονιού εναλλάξ με ελαιόλαδο και ξύδι μέχρι να φέρουμε την αλιάδα στη γεύση μας.
- Μετά διορθώνουμε την υφή της αλιάδας. Πρέπει να γίνει κάπως μελάτη, όχι όμως και πολύ νερουλή. Εάν είναι σφιχτή ρίχνουμε σιγά-σιγά όσο ζουμί μπακαλιάρου χρειαστεί μέχρι να γίνει όπως πρέπει. Ρίχνουμε επιπλέον αλάτι αν είναι απαραίτητο.
Σημείωση: Αν θέλουμε την αλιάδα μας έντονα σκορδάτη, δεν ζεματάμε το σκόρδο, το χρησιμοποιούμε ωμό και λιωμένο. Τον μπακαλιάρο τον προσθέτουμε στη σαλάτα.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ραβδομπλέντερ, κατσαρόλα.