Αλιάδα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Η κεφαλονίτικη σκορδαλιά που γίνεται με βάση την πατάτα, σε μια πιο light και ντελικάτη εκδοχή, γιατί η κανονική είναι μπαρούτι στο σκόρδο…

 

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 150-200 γρ. μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι λευκό
  • αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις πατάτες με το φλούδι τους μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να τις δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι και να τρυπιούνται άνετα.
  2. Σε ξεχωριστό κατσαρόλι βράζουμε τον μπακαλιάρο και 2 ποτήρια νερό μέχρι να μαλακώσει το ψάρι. Στο τελευταίο λεπτό ρίχνουμε και τις σκελίδες σκόρδου, όσες θέλουμε. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμάκι.
  3. Σουρώνουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το βρασμένο σκόρδο.
  4. Λιώνουμε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με ραβδομπλέντερ προσθέτοντας χυμό λεμονιού εναλλάξ με ελαιόλαδο και ξύδι μέχρι να φέρουμε την αλιάδα στη γεύση μας.
  5. Μετά διορθώνουμε την υφή της αλιάδας. Πρέπει να γίνει κάπως μελάτη, όχι όμως και πολύ νερουλή. Εάν είναι σφιχτή ρίχνουμε σιγά-σιγά όσο ζουμί μπακαλιάρου χρειαστεί μέχρι να γίνει όπως πρέπει. Ρίχνουμε επιπλέον αλάτι αν είναι απαραίτητο.

 

Σημείωση: Αν θέλουμε την αλιάδα μας έντονα σκορδάτη, δεν ζεματάμε το σκόρδο, το χρησιμοποιούμε ωμό και λιωμένο. Τον μπακαλιάρο τον προσθέτουμε στη σαλάτα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ραβδομπλέντερ, κατσαρόλα.

Μπορείς να δεις ακόμη