Αλμυρό κέικ ελαιόλαδου με ντοματίνια φέτα και πιπεριά

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα νόστιμο και υγιεινό κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, φέτα, ντοματίνια και πιπεριά. Το σνακ που θα λατρέψουν τα παιδιά!

 

 

Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
  • 200γρ. τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 250γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 6 αυγά
  • 100γρ. γάλα
  • 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι φέτα τρίμμα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

 

Εκτέλεση

  1. Μέσα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά με 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά και το γάλα εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιογενές το μείγμα μας.
  3. Ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ και τη ρίγανη και τα ρίχνουμε λίγο λίγο σαν βροχή στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μείγμα του τηγανιού με το κρεμμύδι και την πιπεριά, τα ντοματίνια και τέλος τη φέτα.
  4. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα το κέικ.
  5. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα κι αφήνουμε το αλμυρό κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.

 

Σημείωση: Μετά από 50 λεπτά ψήσιμο βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μαχαίρι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα.

Μπορείς να δεις ακόμη