Angel food cake με φρέσκα φρούτα και αφράτη κρέμα τυριού

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα κέικ σκέτος αφρός, σαν τροφή αγγέλων όπως δηλώνει και το όνομά του, που θα σερβίρουμε με αιθέρια κρέμα τυριού και φρούτα εποχής.

 

Υλικά για μια κανονική φόρμα με τρύπα στη μέση

  • 6 αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 1 κουτ. γλυκού κρεμόριο (προαιρετικά)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό (αν δεν βγει ½ φλιτζάνι χυμός συμπληρώνουμε λίγο ακόμα)
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι

 

Για τη διακόσμηση:

  • 200 γρ. Τυρί κρέμα
  • 50 γρ. Κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. Σούπας ζάχαρη άχνη + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Διάφορα φρέσκα εποχής (φράουλες, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, βατόμουρα) ψιλοκομμένα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ρίχνουμε τη ζάχαρη με τον χυμό του πορτοκαλιού σε κατσαρολάκι και το βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να γίνει ένα σιρόπι πηχτό.
  2. Παράλληλα βάζουμε τους κρόκους των αυγών να χτυπιούνται στην κουζινομηχανή με το σύρμα. Όταν ετοιμαστεί το σιρόπι το τραβάμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε όπως είναι καυτό στους κρόκους των αυγών σιγά σιγά και σε συνεχή ροή σαν κορδόνι, με την κουζινομηχανή πάντα σε λειτουργία.
  3. Συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα 10λεπτο τουλάχιστον, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να κρυώσει και να φουσκώσει πολύ καλά. Το μεταφέρουμε σε μπολ και καθαρίζουμε τον κάδο και το σύρμα.
  4. Χτυπάμε και τα ασπράδια των αυγών στην κουζινομηχανή σε μέτρια ταχύτητα μαζί με το κρεμόριο (αν χρησιμοποιήσουμε) μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα που θα μπορούν να δημιουργούνται κορυφές στην επιφάνειά της.
  5. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων το αλεύρι, ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και ανακατεύοντας με σπάτουλα. Τέλος ενσωματώνουμε σε 3 δόσεις και τη μαρέγκα.
  6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να ψηθεί σε βάθος το κέικ. Ελέγχουμε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα καλαμάκι. Πρέπει να βγει καθαρό.
  7. Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  8. Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το φρέσκο τυρί με την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τη βανιλίνη και τα δουλεύουμε μερικά λεπτά με το σύρμα να αφρατέψουν καλά.
  9. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε απλώνουμε στην επιφάνεια του την κρέμα τυριού και διακοσμούμε με τα ψιλοκομμένα φρούτα της επιλογής μας.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, κουζινομηχανή.

Μπορείς να δεις ακόμη