1,1K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τα γλυκά του τηγανιού και οι γαλατόπιτες είναι τα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά γλυκά των Αποκρεών και φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα. Θα τα φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι για να δώσουμε χαρά σε μικρούς και μεγάλους!
Λουκουμάδες
Πώς είναι οι σωστοί λουκουμάδες; Αφράτοι, τραγανοί και πλούσια μελωμένοι με μπόλικη κανέλα. Έτσι θα τους φτιάξουμε κι εμείς!
Υλικά για 6 άτομα:
- 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 500ml νερό χλιαρό
- Μπόλικο αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
- Μέλι
- Κανέλα
- Τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να φτιάξουμε ένα ωραίο χυλό. Τον σκεπάζουμε με πετσέτα και τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες. Θα χρειαστεί καμιά ώρα περίπου.
- Τότε ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μια κατσαρόλα, παίρνουμε με το ένα χέρι μια ποσότητα χυλού και χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρά μας σαν πώμα και στοπ αφήνουμε μικρή ποσότητα ζύμης να διαφύγει την οποία κόβουμε με ένα κουταλάκι που κρατάμε στο άλλο χέρι και ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Ρίχνουμε όσα κομμάτια ζύμης χωράνε άνετα στο λάδι, χωρίς να στριμώχνονται γιατί θα φουσκώσουν και θέλουμε στη συνέχεια να τους γυρίσουμε με ευκολία να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά.
- Όταν ροδοκοκκινίζει η πρώτη δόση λουκουμάδων και από τις δυο μεριές τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από τα λάδια. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να σας τελειώσουν τα υλικά.
- Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς περιχυμένους με μέλι, τριμμένο καρύδι και κανέλα.
Τηγανίτες
Φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα μέσα σε λίγα λεπτά και δίνουν τεράστια χαρά. Θα τους σερβίρουμε με κανελοζάχαρη ή με το σιρόπι της επιλογής μας.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι + 2 κ.σ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι
Για το τηγάνισμα
- Ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- Κανελοζάχαρη ή μέλι ή πετιμέζι ή σιρόπι της επιλογής μας
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα το αυγό με το γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το αλεύρι τμηματικά, συνεχίζοντας να χτυπάμε με το σύρμα. Σταματάτε όταν γίνει ομοιογενής ο χυλός.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και όταν κάψει καλά ρίχνουμε μέσα κουταλιές από το χυλό αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Όταν πάρουν χρώμα από μια πλευρά οι τηγανίτες τις γυρίζουμε με σπάτουλα να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός και αν χρειαστεί προσθέτουμε λάδι στο τηγάνι και αυξομειώνουμε την ένταση της εστίας έτσι ώστε να μην τις κάψουμε .
- Τις σερβίρουμε ζεστές πασπαλίζοντας με κανελοζάχαρη ή συνοδεύοντας με μέλι, πετιμέζι, μαρμελάδα ή με κάποιο σιρόπι της επιλογής μας.
Γαλατόπιτα
Πλούσια γαλατένια γεύση, μετρημένη γλύκα κι υπέροχα αρώματα γι’ αυτή την παραδοσιακή πίτα που θα φτιάξουμε στην κατσαρόλα και θα ψήσουμε στο ταψί χωρίς φύλλα!
Υλικά για ένα μακρόστενο ταψάκι
- 800ml γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό + λίγο ακόμη για το ταψί
- ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- ¼ φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
- 2 βανίλιες
Για πασπάλισμα
- Ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος με λίγη από τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι ανακατεύουμε σε ένα φλιτζάνι τα δυο σιμιγδάλια
- Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα, ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Χτυπάμε τα αυγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και τις βανίλιες. Τα ρίχνουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα και αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαστάσεων: 22×32εκ.
- Ψήνουμε τη γαλατόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Σερβίρουμε τη γαλατόπιτα κρύα, πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα.