Χοιρινές μπριζόλες λαιμού αλειμμένες με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκάλι

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μαρινάρουμε σε ξηρή μαρινάδα τις μπριζόλες μας και αφού τις ψήσουμε τις σερβίρουμε αλειμμένες με σπιτική γλυκόξινη σάλτσα.

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 ½ κιλό μπριζόλες λαιμού λεπτοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες (όπως της χωριάτικης)
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 1 μεγάλη κουτ. σούπας πάπρικα
  • 1 μεγάλη κουτ. σούπας μουστάρδα σε σκόνη
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γλυκόξινη σάλτσα

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι λιωμένο στον πολυκόφτη ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • Χυμό και ξύσμα από 1 ζουμερό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια δεντρολίβανου ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 75 ml ξύδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού ξιδιού
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε τις μπριζόλες σε ένα ταψί. Τις τρίβουμε από όλες τις πλευρές με τα κομμένα σκόρδα και μετά ανακατεύουμε την πάπρικα με τη μουστάρδα και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές. Τις τρίβουμε λίγο με τα χέρια και ύστερα τις απλώνουμε στο ταψί. Τις σκεπάζουμε με τα κομμένα κρεμμύδια και κλείνουμε το ταψί με μεμβράνη πλαστική. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή όλο το βράδυ αν θέλουμε.
  2. Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μυρίσει όμορφα και να στεγνώσει από τα υγρά του. Προσθέτουμε το θυμάρι, τον χυμό του πορτοκαλιού, το μέλι, το ξύδι, τη μουστάρδα και την κρέμα βαλσαμικού. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να γλασάρει η σάλτσα μας.
  3. Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε, βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο, απομακρύνουμε τα κρεμμύδια και τις αφήνουμε εκτός για μισή ώρα περίπου, να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τις ψήσουμε στο ΒΒQ ή στη σχάρα.
  4. Αλείφουμε τις μπριζόλες μας με την συγκεκριμένη σάλτσα αμέσως μόλις βγουν από τη φωτιά και τις σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη