|  | 

Κουζίνα

Δροσερά επιδόρπια με γιαούρτι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Με βάση το γιαούρτι φτιάχνουμε ένα σοκολατένιο τσιζκέικ, μους γιαουρτιού με ποσαρισμένα ροδάκινα κι ένα παγωτό γιαούρτι με αληθινή σοκολάτα!

 

 

Τσιζκέικ σοκολάτα με γιαούρτι

Με την προσθήκη γιαουρτιού το τσιζκέικ αποκτά μια ανάλαφρη υφή που ταιριάζει πολύ στο καλοκαίρι.

 

Υλικά

για τη βάση:

  • 200γρ. μπισκότα digestive
  • 50γρ. φουντούκια ψημένα και κοπανισμένα σε σκόνη
  • 125γρ. κουβερτούρα λιωμένη

 

για τη σοκολατένια κρέμα τυριού:

  • 700 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia
  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 50ml κονιάκ ή λικέρ κρέμα φουντουκιού

 

για την επικάλυψη:

  • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ξύσμα

 

Εκτέλεση

  1. Χτυπάτε στον πολυκόφτη μπισκότα να γίνουν σκόνη και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τα φουντούκια και τη λιωμένη σοκολάτα  να γίνουν ομοιόμορφη πάστα.
  2. Στρώνουμε με αυτήν τον πάτο ενός πυρέξ ή ενός ταψιού με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 26εκ. πιέζοντάς το με κουτάλι ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα και το αφήνετε στο ψυγείο όσο θα ετοιμάζετε την κρέμα.
  3. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με σπάτουλα.
  4. Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ το γιαούρτι με την άχνη ζάχαρη και το τυρί μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει. Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ και μετά τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
  5. Ρίχνουμε το νέο μείγμα πάνω από τη βάση των μπισκότων, ισιώνουμε την επιφάνεια και ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο. Αφήνουμε μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί.
  6. Δυο ώρες αργότερα φτιάχνουμε το γλάσο της επικάλυψης: Βάζουμε την κρέμα.
  7. Αφαιρούμε το τσέρκι και μεταφέρετε το γλυκό σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας και σερβίρουμε.

 

 

Παγωτό γιαούρτι σοκολάτα

Συνδυασμός Αληθινής σοκολάτας και γιαουρτιού για ένα παγωμένο επιδόρπιο που δεν θα χορταίνει κανείς!

 

Υλικά για μπολ χωρητικότητας 2lt

  • 1 κονσέρβα φυτική σαντιγί
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή άλλο ποτό της επιλογής σας όπως κονιάκ, μαύρο ρούμι, σαμπούκα, λικέρ βύσσινο κλπ
  • 1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο
  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 100γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στην κουζινομηχανή τη φυτική σαντιγί να χτυπηθεί για ένα 5λεπτο μέχρι να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει. Κάπου στο ενδιάμεσο της προσθέτουμε και το λικέρ για να αρωματιστεί.
  2. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη. Στο μεταξύ λιώνουμε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.
  3. Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής και προσθέτουμε στο μείγμα μας πρώτα το γιαούρτι ανακατεύοντας με σύρμα και αφού ενσωματωθεί ρίχνουμε και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Αυτό ήταν! Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη σκεπασμένο με καπάκι. Μετά από 3 ώρες βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  5. Αφήνουμε το παγωτό στην κατάψυξη για 3-4 ώρες ακόμα και είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.

 

 

Μους γιαούρτι με ροδάκινα ποσέ

Τα ροδάκινα ποσέ βρίσκουν το τέλειο ταίρι στο γιαούρτι και μαζί φτιάχνουν ένα υπέροχο επιδόρπιο που θα σερβίρουμε στο ποτήρι

 

Υλικά:

Για τη μους γιαουρτιού

  • 500γρ. γιαούρτι
  • 400γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 βανιλίνη

 

Για τα ροδάκινα:

  • 250γρ. κιλά ροδάκινα
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 750γρ. νερό
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζα
  • Τη φλούδα ενός λεμονιού
  • ¼ κούπας χυμό ροδάκινο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα ροδάκινα και τα ζεματάμε για 4 λεπτά σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει.
  2. Τα σουρώνουμε και αφού κρυώσουν λίγο τα ξεφλουδίζουμε μέσα σε σουρωτήρι -κάτω από το οποίο τοποθετούμε ένα ταψάκι. Αφαιρούμε το κουκούτσι και κόβουμε σε φέτες τα ροδάκινα, χαζεύοντας τον χυμό που θα τρέξει στο ταψάκι.
  3. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, την αρμπαρόριζα, τη φλούδα λεμονιού, καθώς και τον χυμό που μαζεύτηκε στο ταψάκι και τα ανακατεύουμε, πάνω σε δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  4. Αφήνουμε να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε το σιρόπι για 20 λεπτά ή μέχρι το φτάσει τους 103οC. Προσθέτουμε τα ροδάκινα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 12 λεπτά. Στο ενδιάμεσο, ξαφρίζουμε από την επιφάνεια του σιροπιού τον αφρό.
  5. Με μια κουτάλα βγάζουμε τα ροδάκινα να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι και επιστρέφουμε όσο σιρόπι βγάλουν στην κατσαρόλα.
  6. Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει βράση και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει ή να φθάσει τους 105°C. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  7. Βάζουμε τα μαγειρεμένα ροδάκινα σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα και ρίχνουμε σιρόπι να τα καλύψει. Τα αφήνουμε στο ψυγείο.
  8. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ να γίνει σαντιγί και σταματάμε το μίξερ. Ανακατεύουμε μέσα με σπάτουλα το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και τη βανιλίνη να γίνει ομοιογενές αφράτο μείγμα.
  9. Σερβίρουμε τα ροδάκινα σε ποτήρι σε εναλλάξ στρώσεις με τη μους γιαουρτιού.

Δείτε ακόμη