Από την Ιωάννα Σταμούλου
Πέντε εύκολες συνταγές για αρχάριους μάγειρες που αγαπούν το καλό σπιτικό φαγητό.
Μακαρόνια με κιμά
Το φαγητό που δεν χορταίνουμε να τρώμε σε κάθε ευκαιρία και αγαπάμε να μοιραζόμαστε πάντα με καλή παρέα.
Υλικά για 4-5 άτομα
- 1 πακέτο σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής μας
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλάτι
Για τον κιμά
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο ή λευκό
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Παρμεζάνα, μυζήθρα, ή άλλο πικάντικο τυρί λεπτοτριμμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνουμε τον κιμά. Σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει και μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να ξεχωρίσει τελείως. Η δουλειά γίνεται ακόμη πιο εύκολα με έναν αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
- Όταν νιώσουμε πως ο κιμάς αρχίζει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει και να δέσει. Τότε ανακατεύουμε μέσα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε 5 λίτρα αλατισμένο νερό που σιγοβράζει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζουμε κι επιστρέφοντάς τα στην κατσαρόλα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί και προσθέτοντας από πάνω σάλτσα κιμά στην ποσότητα που επιθυμούμε. Συνοδεύουμε στο τραπέζι με επιπλέον τριμμένο τυρί.
Σημείωση
Με την ίδια σάλτσα κιμά φτιάχνονται και πολλά ακόμη φαγητά (κανελόνια, παστίτσιο, μουσακά, παπουτσάκια) και κιμαδόπιτες.
Φακές σούπα
Ακόμα κι αν δεν ήταν το αγαπημένο σου στο πατρικό σου, στο δικό σου φοιτητικό σπίτι ένα πιάτο φακές μαγειρεμένο από τα χέρια σου ισοδυναμεί με χαβιάρι.
Υλικά για 3 μερίδες
- 250 γρ. φακές
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα 4
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- 1 καρότο μέτριο καθαρισμένο, κομμένο σε κυβάκια
- 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα μικρή κομμένη στα 4
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ.σ. ξίδι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και βάζουμε τις φακές σε σουρωτήρι. Τις ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στον πολυκόφτη και μετά τη ντομάτα. Κόβουμε το καρότο σε κυβάκια και το σκόρδο σε φετούλες.
- Στραγγίζουμε τις φακές και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με όσο νερό χρειάζεται να τις σκεπάζει και να τις ξεπερνάει 2 δάχτυλα. Τις βράζουμε για 10 λεπτά και μετά τις στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, την ντομάτα, τις σουρωμένες φακές, όσο νερό χρειάζεται να τις σκεπάζει και να τις ξεπερνάει κατά 2 δάχτυλα και τη δάφνη. Αφήνουμε τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο ξίδι. Συνεχίζουμε να βράζουμε το φαγητό για 20-30 λεπτά ακόμη, μέχρι να βράσουν καλά και να χυλώσουν οι φακές. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη.
- Σερβίρουμε τις φακές σε πιάτα ζεστές ή χλιαρές, προσθέτοντας προαιρετικά λίγο ξίδι.
Βurger με μπέικον και τυρί
Μερικά μπέργκερ φτιαγμένα από τα χέρια σου είναι από μόνα τους αφορμή για πάρτι με τους συμφοιτητές σου. Φτιάχνονται εύκολα και τόσο γρήγορα, όσο γρήγορα σε μετατρέπουν στον μικρό ήρωας της παρέας.
Υλικά για 6 μερίδες
Για τα μπιφτέκια
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο λάπα ή ελιά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. σόγια σως
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Λίγο νερό παγωμένο
Για το σερβίρισμα
- 6 ψωμάκια στρογγυλά για μπέργκερ
- 6 φέτες τυρί τσένταρ
- 6 φέτες μπέικον
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
- 2 κ.σ. κέτσαπ
- Μαρούλι
- Ντομάτα
- Κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τη σόγια σως, αλάτι, πιπέρι και λίγο νεράκι.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο να μαλακώσει και το ρίχνουμε στον κιμά. Ζυμώνουμε το μείγμα με απαλές κινήσεις για να ενωθούν τα υλικά και πλάθουμε έξι μπιφτέκια.
- Λαδώνουμε και ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα. Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 10-12 λεπτά, γυρνώντας τα να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και το τελευταίο λεπτό, βάζουμε από μία φέτα τυρί πάνω στα μπιφτέκια να λιώσει. Στα ενδιάμεσα κενά του τηγανιού ψήνουμε το μπέικον.
- Όταν ψηθούν, βγάζουμε τα μπιφτέκια και το μπέικον στην άκρη. Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνουμε στο ίδιο τηγάνι για 2-3 λεπτά.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με κέτσαπ και μουστάρδα και αλείφουμε με το μείγμα το εσωτερικό των ψωμιών που ψήσαμε.
- Τοποθετούμε στο κάτω μέρος των ψωμιών από ένα φύλλο μαρούλι και ροδέλες από κρεμμύδι για όποιον το επιθυμεί. Συνεχίζουμε με ένα ψημένο μπιφτέκι με τυρί, μπέικον και ντομάτα.
- Σκεπάζουμε τα μπέργκερ με το πάνω μέρος των ψωμιών και στερεώνουμε το καθένα με ένα καλαμάκι, αν το κρίνουμε απαραίτητο. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές και έξτρα σως.
Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στον φούρνο
Μπορείς να ζητήσεις να σου κόψουν το κοτόπουλο στη μέση, να μειώσεις τα υλικά στο μισό και να αφήσεις το υπόλοιπο κοτόπουλο στην κατάψυξη για ένα ακόμη μαγείρεμα. Ή ακόμη καλύτερα μπορείς να το μαγειρέψεις ολόκληρο και να μοιραστείς το ταψί με τους φίλους σου ένα κυριακάτικο μεσημέρι.
Υλικά για 4-5 άτομα
- 1 κοτόπουλο γύρω στο 1,5 κιλό
- 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 4 κ.σ. μουστάρδα
- Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα
- 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Λίγη ρίγανη
- 1 μικρό κλαδάκι δεντρολίβανο σε μικρές φουντίτσες
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε καλά, μέσα έξω.
- Βάζουμε μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου το κρεμμύδι, τις ακαθάριστες σκελίδες σκόρδου και τις 2 λεμονόκουπες που μας έμειναν από το χυμό του λεμονιού.
- Ανακατεύουμε το βούτυρο με 2 κουταλιές μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού και λίγη ρίγανη. Με αυτό το μείγμα αλείφουμε το κοτόπουλο παντού. Τέλος το πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο και το τοποθετούμε σε γάστρα με καπάκι. Αν θέλουμε, δένουμε τα ποδαράκια του με σπάγκο ψησίματος.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ή κυδωνάτες, φτάνει να έχουν το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Τις ρίχνουμε σε μπολ και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και με λίγο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο και προσθέτουμε εδώ κι εκεί φουντίτσες δεντρολίβανου, το κρασί και λίγο νεράκι ακόμη. Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και ελέγχουμε το ψήσιμο. Περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε τις πατάτες. Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο χωρίς καπάκι και ψήνουμε το φαγητό για λίγο ακόμη, μέχρι να πάρει ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.
- Πριν σερβίρουμε, κόβουμε τον σπάγκο από τα πόδια του κοτόπουλου και αφαιρούμε τις λεμονόκουπες, το σκόρδο και το κρεμμύδι από την κοιλιά του. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημείωση
Αντί για ολόκληρο κοτόπουλο μπορείς να φτιάξεις το φαγητό μόνο με μπούτια κοτόπουλου. Μπορείς ακόμη να ζητήσεις από το χασάπη να σου κόψει το κοτόπουλο στη μέση και μετά σε παϊδάκια.
Φασολάκια γιαχνί
Αγαπημένο λαδερό πιάτο που δεν χορταίνεις να τρως παρέα με φέτα και καλό ζυμωτό ψωμί. Κρύο από το ψυγείο είναι εξίσου απολαυστικό.
Υλικά για 3 μερίδες
- 450 γρ. φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα, ή έτοιμα κατεψυγμένα
- 2 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες ή κύβους
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλη ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3-4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με 3 κουταλιές νερό και τα αχνίζουμε μέχρι να μαραθούν. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο ακόμη, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε τα φασολάκια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα φασολάκια και προσθέτουμε τις πατάτες, την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαγειρευτεί και να μείνει με το λάδι του. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη για να ψηθούν τα φασολάκια κι οι πατάτες.
Σημείωση
Με τον ίδιο τρόπο που ονομάζουμε γιαχνί μπορούμε να μαγειρέψουμε κι άλλα λαδερά πιάτα όπως αρακά ή μπάμιες ή τουρλού κατσαρόλας με διάφορα λαχανικά.