Φθινοπωρινά γλυκά κουταλιού

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα γλυκά κουταλιού είναι ο τρόπος της ελληνίδας νοικοκυράς να κρατάει στο βάζο την κάθε εποχή, χρησιμοποιώντας μόνο φρούτα, ζάχαρη και λίγο λεμόνι στο δέσιμο. Τώρα το φθινόπωρο, στην κατσαρόλα βάζουμε κυδώνι, σουλτανίνα και πορτοκάλι!

 

 

Γλυκό κυδώνι

Το γλυκό με το άρωμα των αρωμάτων του φθινόπωρου, με το κόκκινο χρώμα και την ξεχωριστή γεύση, είναι η καλύτερη συντροφιά του γιαουρτιού όταν προσφέρεται σαν επιδόρπιο.

 

Υλικά για 2 βαζάκια

  • 1.200γρ. κυδώνια
  • τον χυμό ενάμιση λεμονιού
  • 650γρ. ζάχαρη
  • 400ml νερό
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • 1 βανίλια τα σποράκια ή 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τον χυμό του ενός λεμονιού σε μπολ με κρύο νερό. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε στα 4 και μετά στα 8. Τα ξεφλουδίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ με το νερό.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τον σκληρό πυρήνα τους. Στη συνέχεια, κόβουμε κάθε κομμάτι κυδώνι σε λεπτές φέτες και μετά σε μπαστουνάκια. Μαζεύουμε τα κουκούτσια και τα τυλίγουμε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα βαμβακερό που δένουμε με σπάγκο σαν πουγκάκι.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα κυδώνια, τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και και βράζουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το πουγκάκι με τα κουκούτσια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά. Αφήνουμε το γλυκό εκτός φωτιάς να ηρεμήσει και να κρυώσει. Σε αυτή τη φάση το γλυκό σας είναι ανοιχτόχρωμο. Όταν κρυώσει θα αποκτήσει εκείνο το κοκκινωπό χρώμα. Αφού κρυώσει το γλυκό ελέγχουμε το σιρόπι του αν είναι σωστά δεμένο και στην επιθυμητή ποσότητα.
  5. Αν είναι όλα όπως πρέπει, βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό του μισού λεμονιού, τα ασπρισμένα αμύγδαλα και δίνουμε στο γλυκό μια τελευταία βράση. Αν χρειάζεται επιπλέον σιρόπι, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  6. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάμε το πουγκάκι με τα κουκούτσια και μοιράζουμε αμέσως το γλυκό όπως είναι καυτό σε αποστειρωμένα βάζα. Βιδώνουμε με το καπάκι, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε το γλυκό σε αυτή τη στάση μέχρι να κρυώσει εντελώς. Τότε γυρίζουμε τα βάζα από την καλή και το αποθηκεύουμε σε ντουλάπι.

 

 

Γλυκό σταφύλι

Ίσως το πιο εύκολο γλυκό κουταλιού, αφού ούτε καθάρισμα χρειάζεται, ούτε ξεκουκούτσωμα είναι αυτό που μπορούμε όλοι να φτιάξουμε.

 

Υλικά

  • 1.500γρ. σταφύλι σουλτανίνα (μόνο τις ρόγες)
  • 800γρ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζας
  • ½ λεμόνι τον χυμό
  • 100γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα στη μέση

 

Εκτέλεση

  1. Πλένoυμε καλά τις ρόγες του σταφυλιού, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Πασπαλίζουμε από πάνω τη ζάχαρη κουνάμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
  3. Μόλις πάρει βράση το γλυκό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Δεν πρέπει να βράζει σε δυνατή φωτιά γιατί θα καραμελώσει η ζάχαρη και θα σκουρύνει πολύ το γλυκό σας.
  4. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του γλυκού. Όταν τελειώσουμε με τον αφρό ρίχνουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το σιρόπι και να δέσει ελαφρά.
  5. Σβήνουμε τη φωτιά, τραβάμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εκεί μέσα. Σε αυτό το διάστημα το σταφύλι θα μαζέψει και επίσης θα μπορέσουμε να ελέγξετε την πυκνότητα του σιροπιού. Ίσως χρειάζεται περισσότερο νερό, ίσως περισσότερο βράσιμο για να δέσει καλύτερα.
  6. Σε κάθε περίπτωση δίνουμε στο γλυκό μια βράση ακόμα, προσθέτοντας και τον χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα φύλλα της αρμπαρόριζας και το μοιράζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα. Τα βιδώνουμε με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο. Όταν κρυώσει εντελώς γυρίζουμε τα βάζα από την καλή και φυλάμε το γλυκό στο ντουλάπι.
  7. Σερβίρουμε το γλυκό σε μικρά πιατάκια μαζί με παγωμένο νερό. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το βάζο διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

 

 

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι με ανθόνερο και γλυκάνισο

Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το φρούτο γι’ αυτό θα προτιμήσουμε λεπτόφλουδα πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια. Είναι ιδιαίτερο, πανεύκολο και υπέροχα αρωματικό!

 

Υλικά για 2-3 μικρά βάζα

  • 1 κιλό πορτοκάλια λεπτόφλουδα χωρίς κουκούτσια
  • 800γρ. ζάχαρη
  • 2-3 αστεράκια αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο

 

Εκτέλεση:

  1. Ξύνουμε επιφανειακά τη φλούδα των πορτοκαλιών στη λεπτή πλευρά του τρίφτη. Τα ξεπλένουμε κι αφού αφαιρέσουμε ένα μικρό δίσκο από πάνω και από κάτω τα κόβουμε στη μέση και μετά το κάθε ημισφαίριο στα 2.
  2. Για να ξεπικρίσουν οι φλούδες τις νεροβράζουμε με άφθονο νερό για 5 λεπτά και πετάμε το πρώτο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές ακόμα. Για να βεβαιωθούμε πως δεν χρειάζονται κι άλλο νερόβρασμα δοκιμάζουμε μια ακρούλα από τη φλούδα του πορτοκαλιού.
  3. Τα στραγγίζουμε και βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 1 κούπα νερό. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τον γλυκάνισο και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει 5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε τότε μέσα τα στραγγισμένα πορτοκάλια, τον αστεροειδή γλυκάνισο και μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Για να βεβαιωθούμε πως το σιρόπι σας είναι εντάξει, θα στάξουμε μερικές σταγόνες μέσα σε ποτήρι με παγωμένο νερό. Θα πρέπει να γίνονται μπαλίτσες.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε το ανθόνερο κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να πάρει παντού και δίνουμε μια τελευταία βράση στο γλυκό. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα γιατί ίσως βγάλει υγρά.
  5. Μετά του δίνουμε μια ακόμη βράση και το μεταφέρουμε καυτό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα. Βιδώνουμε το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το γλυκό πριν γυρίσουμε τα βάζα από την καλή. Όταν ανοίξουμε το βάζο διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα.

Μπορείς να δεις ακόμη