|  |  | 

Κουζίνα Συνταγές

Τα όσπρια γιορτάζουν!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οσπρίων στις 10 Φεβρουαρίου, φτιάχνουμε ξεχωριστά πιάτα με φασόλια, χορτοφαγικά και μη.

 

 

Μεξικάνικη σαλάτα με φασόλια, κινόα και καλαμπόκι  

Μια χορταστική, πολύχρωμη και μυρωδάτη σαλάτα που θα σε χορτάσει ευχάριστα.

 

Υλικά

  • 100γρ. φασόλια μαύρα ή κόκκινα μουλιασμένα απο το βράδυ
  • 100γρ. κινόα
  • 100γρ. καλαμπόκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος
  • 10 ντοματίνια σε φετούλες
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • 1 κ.σ.  ελαιόλαδο

 

Για τη βινεγκρέτ:

  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. σόγια σως

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα φασόλια σε φρέσκο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα στραγγίζουμε.
  2. Ξεπλένουμε την κινόα και τη βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου. Την στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
  3. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε το καλαμπόκι σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και το στραγγίζουμε.
  4. Σοτάρουμε το λευκό μέρος των κρεμμυδιών και την πιπεριά για μερικά λεπτά να μαλακώσουν.
  5. Ανακατεύουμε σε σαλατιέρα τα φασόλια, το καλαμπόκι, την κινόα, το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών, το μαϊντανό ή τον κόλιανδρο, τα ντοματίνια και τα σοταρισμένα λαχανικά. Αλατίζουμε ελαφρά.
  6. Βάζουμε σε ένα βαζάκι όλα τα υλικά της σως. Κλείνουμε με το καπάκι και χτυπάμε καλά. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως και ανακατεύουμε καλά.

 

Λευκή βελουτέ φασολιών

Η λευκή φασολάδα γίνεται μια υπέροχη βελουτέ που μπορεί να ανοίξει ακόμη κι ένα επίσημο δείπνο.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 300γρ. φασόλια λευκά χοντρά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε φέτες
  • 1 φινόκιο σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
  • 75γρ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε απο το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε κρύο νερό για να φουσκώσουν.
  2. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό για 5-10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και συνεχίζουμε να τα βράζουμε με φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.
  3. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα φασόλια, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανάλογο αλατοπίπερο και νερό. Βράζουμε για 30 λεπτά ακόμη.
  4. Κρατάμε αν θέλουμε μερικά φασόλια στην άκρη για το σερβίρισμα και πολτοποιούμε τη λευκή φασολάδα μέσα στην κατσαρόλα.
  5. Σερβίρουμε τη βελουτέ ζεστή με μια-δυο κουταλιές φασόλια από πάνω και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

Μοσχαράκι με φασόλια

Ένα πληθωρικό πιάτο που συνδυάζει το κρέας με τα φασόλια και ταιριάζει πολύ με λευκό πιλάφι.

 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαράκι ελιά ή χτένι σε μέγεθος μπουκιάς
  • 250γρ. φασόλια μέτρια
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 2 καρότα σε κυβάκια
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ και την άλλη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ενδιάμεσα τους αλλάζουμε το νερό.
  2. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε στην άκρη.
  3. Προσθέτουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, το κρεμμύδι, την πάπρικα και την πιπεριά. Σοτάρουμε τα λαχανικά ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
  4. Ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρέας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά όλα τα υλικά μαζί.
  5. Ανακατεύουμε τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κρέας.
  6. Προσθέτουμε τα φασόλια στο φαγητό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό ακόμα. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει καλά το κρέας και τα φασόλια και να χυλώσει όμορφα το φαγητό.

 

 

Γίγαντες φούρνου

Κλασική κι αγαπημένη ελληνική συνταγή που η νοστιμιά της κρύβεται στην κρούστα από το ψήσιμο του φούρνου.

Υλικά για 4 άτομα

  • 400γρ. φασόλια γίγαντες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε φέτες
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
  • 1 πιπεριά σε κυβάκια
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 1 καρότο σε φετούλες ή κυβάκια
  • 125γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό και την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με φρέσκο νερό ελαφρώς αλατισμένο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να αλλάξουμε το νερό. Στο τέλος στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε ταψί.
  2. Ετοιμάζουμε τη σύβραση: Σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μαζί με το σκόρδο, το πράσο, την πιπεριά, το σέλερι και το καρότο, ανακατεύοντας συχνά. Αδειάζουμε τη σύβραση στο ταψί με τους γίγαντες.
  3. Διαλύουμε τον πελτέ σε 1 φλιτζάνι νερό και περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθούν καλά οι γίγαντες και να κάνει μια ωραία κρούστα το φαγητό. Ίσως χρειαστεί ενδιάμεσα να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό.

Δείτε ακόμη