Hummus κλασσικό και σε παραλλαγές

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το χούμους στο τραπέζι της Σαρακοστής παίζει σαν passe-partout σνακ ή συνοδευτικό, κάθε μέρα, όλη μέρα. Εδώ το φτιάχνουμε σε παραλλαγές γεύσεων και χρωμάτων.

 

Υλικά:

  • 300 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα σε κρύο νερό για 12 ώρες
  • 5 κουτ. σούπας ταχίνι
  • ½ – 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 αβοκάντο ώριμο καθαρισμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 βολβό παντζαριού μεγάλο, βρασμένο και καθαρισμένο
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 30 γρ. καρύδια
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

 

Για το σερβίρισμα

  • λίγο ελαιόλαδο
  • αραβικές πίτες
  • σπόρους ροδιού
  • λίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • κουκουναρόσπορους καβουρντισμένους

 

Εκτέλεση

  1. Στραγγίζουμε τα φουσκωμένα ρεβίθια και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ενδιάμεσα θα αλλάξουμε άλλη μια φορά το νερό και θα το αλατίσουμε. Στραγγίζουμε τα βρασμένα ρεβίθια κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν.
  2. Αφού κρυώσουν λίγο τα ρεβίθια τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το κύμινο και όσο νερό χρειαστεί από αυτό που κρατήσαμε μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή και γεύση.
  3. Μεταφέρουμε το χούμους σε μπολ αφήνοντας λίγο στη συσκευή. Προσθέτουμε το αβοκάντο μαζί με ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα πολτοποιούμε στο ίδιο σκεύος. Ανακατεύουμε σε αυτό το μείγμα άλλες 5-6 κουταλιές από το έτοιμο χούμους, προσθέτοντας έξτρα αλάτι, ίσως και χυμό λεμονιού και μεταφέρουμε το πράσινο χούμους σε ξεχωριστό μπολ.
  4. Στην ίδια κανάτα προσθέτουμε το παντζάρι σε κομματάκια, το βαλσαμικό ξύδι, τα καρύδια, 5-6 κουταλιές από το έτοιμο χούμους, λίγο αλάτι και πολτοποιούμε εκ νέου. Μεταφέρουμε το νέο μείγμα σε ξεχωριστό μπολ.
  5. Κόβουμε τις αραβικές πίτες σε τριγωνάκια, τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις ψήνουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
  6. Σερβίρουμε τα 3 χούμους συνοδεύοντας με αραβικές πιτούλες και διακοσμώντας το πράσινο χούμους με σποράκια ροδιού, το απλό με καβουρντισμένους κουκουναρόσπορους, λίγη πάπρικα και λίγο ελαιόλαδο, το κόκκινο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και καρύδια.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: μπλέντερ.

Μπορείς να δεις ακόμη