|  | 

Κουζίνα

Κέικ βρώμης με άρωμα τσουρεκιού – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για το κέικ

  • 300 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 150 ml γάλα
  • 3 αυγά ολόκληρα και 2 ασπράδια
  • 40 γρ. γιαούρτι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Για την κρέμα

  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κ.γ. υγρή βανίλια
  • Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το κέικ:

Χτυπάω στον πολυκόφτη τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι. Τη βάζω σε ένα μπολ και την αφήνω στην άκρη. Στη συνέχεια χτυπάω και την καστανή ζάχαρη στον πολυκόφτη. Ρίχνω στο μπολ με το αλεύρι βρώμης (αφού κρατήσω λίγη για να αλευρώσω τη φόρμα στο τέλος) την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα γουδί ή σε πολυκόφτη προσθέτω το μαχλέπι, τη μαστίχα, 1 κ.σ. από το μείγμα με τη ζάχαρη και τα ομογενοποιώ καλά. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύω καλά το γάλα, όλα τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα με το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ρίχνω σταδιακά το υγρό μείγμα στο στερεό, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Αφήνω το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά, έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη και να γίνει πιο παχύρευστο. Αλείφω μια παραλληλόγραμμη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνω με λίγη από την αλεσμένη βρώμη. Ρίχνω μέσα το μείγμα. Αν το μείγμα βγει πολύ παχύρρευστο αραιώνω με λίγο γάλα, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά. Αν βγει πολύ αραιό προσθέτω λίγο αλεύρι βρώμης. Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βάζω ένα μαχαίρι μέσα και βγαίνει καθαρό. Αφήνω λίγο στην άκρη για να κρυώσει.

 

Για την κρέμα:

Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το βούτυρο, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και την υγρή βανίλια. Απλώνω ομοιόμορφα πάνω από το κέικ και προαιρετικά προσθέτω καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη