1,K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ζουμερό και τέλεια ψημένο κοτόπουλο με πατάτες φούρνου σκέτο γλύκισμα. Για το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;
Υλικά
- 1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό
- 1½ κιλό πατάτες καθαρισμένες
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες
- 5-6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο σε φουντίτσες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
- Τις ρίχνουμε μέσα σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις φουντίτσες του δεντρολίβανου και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να τις ανακατέψουμε μια δύο φορές.
- Αλατίζουμε το κοτόπουλο μέσα έξω, το πιπερώνουμε, βάζουμε στην κοιλιά του το ολόκληρο κρεμμύδι και ένα κλαδάκι δεντρολίβανο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και δένουμε τα ποδαράκια με λίγο σπάγκο.
- Το βάζουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες και ψήνουμε το φαγητό για μια ώρα ακόμα. Τσεκάρουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κοτόπουλου. Πρέπει να φτάσει τους 74οC. Αν δεν έχει πάρει χρώμα το κοτόπουλο αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Σερβίρουμε το φαγητό στο τραπέζι ζεστό μαζί με το ταψί ή το μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.