Κουλουράκια της Λαμπρής

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Κουλουράκια της γιορτής για να μοσχομυρίσει το σπίτι βούτυρο και πορτοκάλι.

 

Υλικά για 80 κομμάτια περίπου

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 175 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 175 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 125 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 50 ml κονιάκ
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κρόκο αυγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα

 

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού να αφρατέψουν καλά.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τη βανιλίνη. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το μισό αλεύρι δουλεύοντας το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
  4. Αποσύρουμε το μπολ από το μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  5. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά παίρνουμε μικρές ποσότητες (20 – 25 γρ. περίπου) και πλάθουμε κορδόνια που μετά τυλίγουμε σε σχήμα “S”. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και κοτσιδούλες ή σε σχήμα “θ”.
  6. Τοποθετούμε τα κουλουράκια αραιά σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια τους με κρόκο του αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σκεύος αποθήκευσης.

Σημείωση: Η δόση είναι αρκετή για τέσσερα ταψιά, τα οποία θα φουρνίζουμε ανά δύο. Καλό είναι στη μέση του ψησίματος να αλλάζουμε θέση στα ταψιά.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, μίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη