Κουραμπιέδες αμυγδάλου

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Κλασσική αξία ο κουραμπιές, θέλει μπόλικο καβουρντισμένο αμύγδαλο, καλό βούτυρο και επίμονο χτύπημα στην κουζινομηχανή για να γίνει μοσχομυριστός και αέρινος.

 

Για 50-60 κομμάτια

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο λιωμένο
  • 2 κρόκους αυγών 
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο ή κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα

 

Για την επικάλυψη

  • 50 ml ανθόνερο
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ χτυπάμε στην κουζινομηχανή τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, τη σόδα διαλυμένη στο τσίπουρο και τη βανίλια.
  4. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά από σουρωτήρι, ενώ ανακατεύουμε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά και μετά προσθέτουμε και τα ψημένα αμύγδαλα. Κάνουμε το τελευταίο ανακάτεμα στο χέρι για να νιώσουμε τη ζύμη μας. Πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα.
  5. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2-3 αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι και τις πλάθουμε σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους πιέζοντας ελαφρά να πλατύνουν.
  6. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και όχι να ροδίσουν έντονα.
  7. Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και αφήνουμε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσεις να τους μετακινήσεις από το ταψί όσο είναι ζεστοί γιατί θα διαλυθούν. Βάζουμε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες.
  8. Κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Τυλίγουμε ένα ένα τους κουραμπιέδες στην άχνη δουλεύοντάς τους και με τα δυο χέρια ώστε να σκεπαστούν παντού και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις και πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη ενδιάμεσα στις στρώσεις.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κουζινομηχανή.

Μπορείς να δεις ακόμη