Λουκουμάδες μπακαλιάρου

by K-Admin 1

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Την 25η Μαρτίου τρώμε παραδοσιακά μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Εδώ τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια πριν τον βουτήξουμε σε κουρκούτι μπίρας και τον τηγανίσουμε. Θα τον σερβίρουμε σαν αφράτο και τραγανό λουκουμά παρέα με σκορδαλιά.

 

 

Υλικά για 4-5 άτομα:

  • 1 μεγάλο φιλέτο παστού μπακαλιάρου
  • Αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι μπίρας

  • 1 φλιτζάνι μπίρα
  • 1 αυγό
  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ φλιτζάνι κορν φλάουρ
  • ½ κ.γ. αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Μιάμιση μέρα πριν ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο: Τον κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρούμε το αλάτι κάτω από τρεχούμενο νερό και τον αφήνουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό να ξαρμυρίσει. Ενδιάμεσα θα χρειαστεί να αλλάξουμε το νερό τουλάχιστον 6 φορές.
  2. Δυο τρεις ώρες πριν τηγανίσουμε ετοιμάζουμε το κουρκούτι: Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπίρα και προσθέτουμε τμηματικά τα υπόλοιπα υλικά μας ανακατεύοντας διαρκώς με αυγοδάρτη. Θέλουμε η τελική υφή του χυλού που θα πάρουμε να θυμίζει μέλι, έτσι ώστε ό,τι βουτήξουμε στη συνέχεια μέσα σε αυτόν να μπορεί να σταθεί πάνω του.
  3. Αφήνουμε τον χυλό στο ψυγείο σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη για 2 ώρες τουλάχιστον να ωριμάσει και να κρυώσει καλά.
  4. Στο τέλος αφαιρούμε την πέτσα από τον μπακαλιάρο και κόβουμε τα φιλέτα σε μέγεθος μπουκίτσας. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω από πιάτο να στραγγίσουν καλά.
  5. Βάζουμε στην εστία ένα κατσαρολάκι ή ένα γουόκ και προσθέτουμε άφθονο ηλιέλαιο, η στάθμη να φτάσει τα δύο με δυόμιση δάχτυλα τουλάχιστον. Ρυθμίζουμε την εστία στη μέγιστη θερμοκρασία και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά.
  6. Με ένα κουτάλι βουτάμε τις μπουκιές του μπακαλιάρου στο παγωμένο κουρκούτι κι αφού βεβαιωθούμε πως σκεπάστηκαν εντελώς τις ρίχνουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Ρίχνουμε λίγα κομμάτια 5-6 τη φορά κι ανάλογα το μέγεθος του σκεύους, ώστε να υπάρχει άφθονος χώρος ανάμεσα στα κομμάτια.
  7. Όταν ροδίσουν από τη μια γυρίζουμε προσεκτικά να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά και στο τέλος βγάζουμε τους λουκουμάδες μπακαλιάρου από το τηγάνι να στραγγίσουν εντελώς από τα λάδια πάνω σε χαρτί κουζίνας.
  8. Τους σερβίρουμε ζεστούς συνοδεύοντας με σκορδαλιά και πράσινη σαλάτα ή άλλη της επιλογής μας.

Μπορείς να δεις ακόμη