|  | 

Κουζίνα

Σκορδαλιά με καρύδια

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η ιδανικότερη παρέα του μπακαλιάρου στο τραπέζι δεν είναι άλλη από τη σκορδαλιά κι η συγκεκριμένη είναι τόσο γευστική που θα γίνει η αγαπημένη του. Κι η δική σου φυσικά!

 

 

Υλικά

  • 300γρ. ψίχα από μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί
  • 175γρ. καρυδόψιχα
  • 1-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο δυνατή θέλουμε τη σκορδαλιά)
  • 2-3 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή μισό ηλιέλαιο και μισό ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε φέτες το ψωμί, αφαιρούμε την κόρα με μαχαίρι και το μουλιάζουμε σε κρύο νερό. Το στύβουμε καλά με τα χέρια και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Βάζουμε σε δυνατό μπλέντερ ή πολυκόφτη το σκόρδο μαζί με μερικά καρύδια και λίγο από το λάδι και τα λιώνουμε.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά κι εναλλάξ όλα τα υπόλοιπα υλικά της σκορδαλιάς (ψωμί, καρύδια, λάδι, ξύδι, χυμός από λεμόνι) μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές πολτό. Δοκιμάζουμε τη γεύση μήπως χρειαζόμαστε περισσότερη οξύτητα ή λιπαρότητα.
  4. Αφήνουμε τη σκορδαλιά σε σκεύος με καπάκι στο ψυγείο. Να ξέρεις πως όσο μένει, το χρώμα της λόγω των καρυδιών σκουραίνει.
  5. Τη σερβίρουμε στο τραπέζι σε μπολ σαν συνοδεία του μπακαλιάρου.

Δείτε ακόμη