670
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Με καλοκαιρινή και λίγο έθνικ διάθεση ετοιμάζουμε 3 ελαφριά και νόστιμα πιάτα για τα οποία δεν θα χρειαστεί να ανάψουμε φούρνο ή εστία.
Σαλάτα με καρπούζι και φέτα
Μια ελαφριά και άκρως δροσερή σαλάτα με βάση το καρπούζι και τη φέτα.
Υλικά
- 400γρ. καρπούζι ψίχα χωρίς κουκούτσια σε κύβους
- 10 ντοματίνια σε διάφορα χρώματα κομμένα στη μέση
- 1 κίτρινη πιπεριά σε κύβους
- 150γρ. φέτα σε κύβους
- 15 ελιές
- 1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
- Λίγο ελαιόλαδο
- Ξύσμα λεμονιού
- αλάτι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το καρπούζι με τα ντοματίνια και την πιπεριά σε ένα μπολ και αλατίζουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε τις ελιές, τη φέτα, τα φύλλα του βασιλικού, πασπαλίζουμε με το ξύσμα του λεμονιού, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
- Συνοδεύουμε με ψωμί ζυμωτό ή παξιμαδάκια ολική ςάλεσης.
Ταμπουλέ
Λιβανέζικη σαλάτα με πολύ μαϊντανό και δυόσμο, ντομάτα αγγούρι, κρεμμύδι και λίγο πλιγούρι που σερβίρεται λουσμένη στο ελαιόλαδο και το λεμόνι.
Υλικά
- 2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 μικρό αγγουράκι, σε ψιλά κυβάκια
- 3 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τα ζουμιά τους, καλά στυμμένες και κομμένες σε καρεδάκια
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (με το πράσινο μέρος)
- ½ φλιτζανιού ψιλό πλιγούρι προβρασμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- κανέλα στη μύτη του κουταλιού
- γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
- μπαχάρι στη μύτη του κουταλιού
- μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
- πάπρικα σε σκόνη στη μύτη του κουταλιού
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε κρύο νερό και περιμένουμε να το απορροφήσει και να φουσκώσει.
- Ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά όπως περιγράφεται στα υλικά και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσέχοντας να είναι καλά στραγγισμένα.
- Προσθέτουμε το πλιγούρι, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με πιρούνι το ελαιόλαδο με τον χυμό του λεμονιού και τα ρίχνουμε στο μπολ με το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το ταμπουλέ στο ψυγείο για μια ώρα πριν το σερβίρουμε.
Σαλάτα με καλαμπόκι και μαύρα φασόλια
Με έμπνευση από το Μεξικό αυτή η σαλάτα είναι γεμάτη χρώματα, αρώματα και άκρως χορταστική!
Υλικά:
- 1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
- 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια
- 1 αβοκάντο σε κύβους
- 2 ντομάτες μέτριες σε κυβάκια
- 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
- 1 κρεμμυδάκια πράσινα ψιλοκομμένα
- μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
- 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 λάιμ ξύσμα και χυμό
- αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ανοίγουμε τις κονσέρβες του καλαμποκιού και των φασολιών και τις αδειάζουμε σε σουρωτήρι. Ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πριν τα ρίξουμε σε σαλατιέρα.
- Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά και τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα. Αλατοπιπερώνουμε.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.