|  | 

Κουζίνα

Μαγειρεύοντας χωρίς φωτιά

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Με καλοκαιρινή και λίγο έθνικ διάθεση ετοιμάζουμε 3 ελαφριά και νόστιμα πιάτα για τα οποία δεν θα χρειαστεί να ανάψουμε φούρνο ή εστία.

 

 

Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Μια ελαφριά και άκρως δροσερή σαλάτα με βάση το καρπούζι και τη φέτα.

 

Υλικά

  • 400γρ. καρπούζι ψίχα χωρίς κουκούτσια σε κύβους
  • 10 ντοματίνια σε διάφορα χρώματα κομμένα στη μέση
  • 1 κίτρινη πιπεριά σε κύβους
  • 150γρ. φέτα σε κύβους
  • 15 ελιές
  • 1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε το καρπούζι με τα ντοματίνια και την πιπεριά σε ένα μπολ και αλατίζουμε ελαφρά.
  2. Προσθέτουμε τις ελιές, τη φέτα, τα φύλλα του βασιλικού, πασπαλίζουμε με το ξύσμα του λεμονιού, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
  3. Συνοδεύουμε με ψωμί ζυμωτό ή παξιμαδάκια ολική ςάλεσης.

 

 

Ταμπουλέ

Λιβανέζικη σαλάτα με πολύ μαϊντανό και δυόσμο, ντομάτα αγγούρι, κρεμμύδι και λίγο πλιγούρι που σερβίρεται λουσμένη στο ελαιόλαδο και το λεμόνι.

 

Υλικά

  • 2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό αγγουράκι, σε ψιλά κυβάκια
  • 3 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς τα ζουμιά τους, καλά στυμμένες και κομμένες σε καρεδάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (με το πράσινο μέρος)
  • ½ φλιτζανιού ψιλό πλιγούρι προβρασμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • κανέλα στη μύτη του κουταλιού
  • γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
  • μπαχάρι στη μύτη του κουταλιού
  • μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
  • πάπρικα σε σκόνη στη μύτη του κουταλιού
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε κρύο νερό και περιμένουμε να το απορροφήσει και να φουσκώσει.
  2. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά όπως περιγράφεται στα υλικά και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσέχοντας να είναι καλά στραγγισμένα.
  3. Προσθέτουμε το πλιγούρι, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε με πιρούνι το ελαιόλαδο με τον χυμό του λεμονιού και τα ρίχνουμε στο μπολ με το πλιγούρι. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το ταμπουλέ στο ψυγείο για μια ώρα πριν το σερβίρουμε.

 

 

Σαλάτα με καλαμπόκι και μαύρα φασόλια

Με έμπνευση από το Μεξικό αυτή η σαλάτα είναι γεμάτη χρώματα, αρώματα και άκρως χορταστική!

 

Υλικά:

  • 1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια
  • 1 αβοκάντο σε κύβους
  • 2 ντομάτες μέτριες σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 1 κρεμμυδάκια πράσινα ψιλοκομμένα
  • μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για τη βινεγκρέτ

  • 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 λάιμ ξύσμα και χυμό
  • αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  1. Ανοίγουμε τις κονσέρβες του καλαμποκιού και των φασολιών και τις αδειάζουμε σε σουρωτήρι. Ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πριν τα ρίξουμε σε σαλατιέρα.
  2. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά και τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Χτυπάμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Δείτε ακόμη