Μύδια αχνιστά με ρετσίνα και μουστάρδα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Θα τα σερβίρουμε μαζί με την κατσαρόλα κατευθείαν από τη φωτιά και θα τα συνοδεύσουμε με λαγάνα ή το καλύτερο ζυμωτό ψωμί που μπορούμε να βρούμε. Προσοχή, καθόλου αλάτι, τα μύδια είναι αλμυρά από μόνα τους, γιατί έχουν τη θάλασσα μέσα τους.

 

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 κιλό μύδια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί ρετσίνα καλής ποιότητας
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε τα μύδια σε νερό, τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε τρίβοντας τα όστρακα με βούρτσα. Την τελευταία στιγμή τραβάμε και το γενάκι τους και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον πολυκόφτη.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν.
  4. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, τη μουστάρδα και το κρασί, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μουστάρδα και περιμένουμε να πάρουν βράση.
  5. Τότε προσθέτουμε τα μύδια και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα. Τη σκεπάζουμε με το καπάκι και περιμένουμε για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
  6. Πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει ξανασκεπάζουμε με καπάκι και κουνάμε δυνατά την κατσαρόλα να ανακατευτούν οι χυμοί και τα αρώματα.
  7. Προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε αμέσως το φαγητό μαζί με την κατσαρόλα.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, πολυκόφτης.

Μπορείς να δεις ακόμη