765
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Παγωτό με γεύση εσπρέσο και βελούδινη υφή.
Υλικά:
- 350ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 350ml γάλα πλήρες
- 125γρ. ζάχαρη
- 2 δόσεις καφέ εσπρέσο
- 1 κουτ. σούπας καφέ στιγμιαίο
- 2 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
- 3 κρόκους αυγών
- 1 κουτ. σούπας κοφτή κορν φλάουρ
Εκτέλεση
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα μαζί με το γάλα και τον στιγμιαίο καφέ πάνω σε μέτρια φωτιά και τα ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά πριν να πάρει βράση η κρέμα και προσθέτουμε τις δυο δόσεις εσπρέσο.
- Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ρούμι μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών το καυτό μείγμα τους γάλακτος σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς και μεταφέρουμε το καινούργιο μείγμα ξανά στην κατσαρόλα. Τη βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα, χωρίς να αφήσουμε να πάρει βράση.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.
- Παγώνουμε το κρύο μείγμα σε παγωτομηχανή. Αν δεν έχουμε, το μεταφέρουμε σε μεταλλικό δοχείο και το αφήνουμε σκεπασμένο στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά. Ενδιάμεσα κάθε τρεις ώρες περίπου, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το ανακατεύουμε με πιρούνι να γίνει αφράτο.
- Σερβίρουμε το παγωτό σε μπάλες που κόβουμε με το ειδικό σκουπ. Αν είναι απαραίτητο το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.