2,5K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μια σαλάτα που στην απόλυτη απλότητά της ισοδυναμεί με ένα πλήρες χορταστικό κυρίως πιάτο. Αν θέλουμε να δώσουμε έξτρα γεύση στις πατάτες τις βράζουμε στο ζουμί του χταποδιού.
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 χταπόδι του κιλού
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 πατάτες μέτριες καθαρισμένες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- Αλάτι, πιπέρι
- Ξύδι λευκό
- 2-3 κουτ. σούπας φιλέτα μαύρης ελιάς
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζουμε το χταπόδι να βράσει ολόκληρο σε ευρύχωρη κατσαρόλα με λίγο νερό και τα φύλλα της δάφνης, μέχρι να μαλακώσει καλά, χρειάζεται 1 ώρα περίπου. Το βγάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει και να κρυώσει. Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Παράλληλα βράζουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τις πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια όμοιου μεγέθους μέσα σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε.
- Σερβίρουμε τις πατάτες σε πιατέλα όταν γίνουν χλιαρές. Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.
- Από πάνω προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού και σκορπίζουμε τα φιλετάκια της ελιάς. Περιχύνουμε με ξύδι κι έξτρα ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε αμέσως.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα.