689
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος μαγειρέματος του ψαριού που μας εξασφαλίζει με τη μία και τη γαρνιτούρα του.
Υλικά για 4 άτομα:
- 2 λαβράκια μεγάλα ή άλλα ψάρια της επιλογής σας καθαρισμένα
- 2 λεμόνια
- 2 πατάτες σε ροδέλες (πάχους ½ εκ.)
- 300 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο
- 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κολοκύθια σε ροδέλες
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 100 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια ή ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να το κάνει αντί για εμάς. Τα ξεπλένουμε καλά και τα αλατίζουμε καλά, μέσα κι έξω.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC. Παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε από 2 φετούλες στην κοιλιά τους.
- Ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το ξύσμα των λεμονιών, ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε πάνω από το στρώμα των λαχανικών τα ψάρια και τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρασί στο ταψί και μοιράζουμε ομοιόμορφα τα κομματάκια του δεντρολίβανου και τις ροδέλες των λεμονιών.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 15 λεπτά ακόμη.
- Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο όταν μαγειρευτούν καλά οι πατάτες και απορροφηθούν τα υγρά του ταψιού. Το αφήνουμε να ηρεμήσει 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί.