Ψωμί: 3 εύκολες συνταγές χωρίς ζύμωμα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB) κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου. Και ποιο είναι το κεντρικό της σύνθημα; «Φτιάξτε ψωμί μόνοι». Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε κι εμείς, αλλά χωρίς πολλά ζυμώματα και χωρίς καθόλου κόπο!

 

 

Ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα

Δεν θα πιστεύεις στη νοστιμιά και στην τόσο τραγανή κρούστα αυτού του ψωμιού. Μα κυρίως στην ευκολία παρασκευής του.

 

Υλικά για 1 καρβέλι

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 ½ κούπα νερό (380 ml)
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

 

Άλλα προαιρετικά υλικά

  • 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
  • 100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

 

Εκτέλεση

  1. Κρατάμε μια χούφτα αλεύρι στην άκρη και ανακατεύουμε το υπόλοιπο με τη μαγιά, τη ζάχαρη, τον γλυκάνισο και το αλάτι μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ.
  2. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με κουτάλα ξύλινη. Στο τέλος θα πάρουμε μια ζύμη που θα κολλάει κάπως, αλλά έτσι πρέπει να είναι.
  3. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με τη βοήθεια μιας πλατιάς σπάτουλας (χούφτας) βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο αλεύρι ακόμα και δουλεύουμε τη ζύμη για λίγο με τη σπάτουλα, διπλώνοντας τη μερικές φορές προς το κέντρο. Στο τέλος της δίνουμε σφαιρικό σχήμα.
  4. Τοποθετούμε ένα κομμάτι από χαρτί ψησίματος στον πάγκο και αφού το πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι μεταφέρουμε εκεί πάνω τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κι από πάνω.
  5. Πιάνουμε τις 4 άκρες του χαρτιού και μεταφέρουμε τη ζύμη μαζί με το χαρτί σε ένα ευμεγέθες μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο χωρίς ρεύματα να φουσκώσει για μια ώρα τουλάχιστον.
  6. Αφού περάσει η ώρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC. Όταν πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος τοποθετούμε μέσα μια γάστρα με το καπάκι της και αφήνουμε να ζεσταθεί για 30 λεπτά. Με προσοχή και με γάντια για να μην καούμε βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και την ξεσκεπάζουμε.
  7. Στη μιάμιση ώρα που έχει μεσολαβήσει η ζύμη μας θα έχει φουσκώσει για τα καλά. Με ένα ξυράφι κάνουμε στην επιφάνεια της ζύμης δυο τρεις παράλληλες χαρακιές. Με τη βοήθεια του χαρτιού μεταφέρουμε τη ζύμη μας μέσα στη γάστρα μαζί με το χαρτί. Τη σκεπάζουμε με το καπάκι και τη ξαναβάζουμε στον φούρνο.
  8. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Ύστερα αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας με προσοχή και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη χωρίς το καπάκι να ροδοκοκκινίσει.
  9. Βγάζουμε το ψωμί σε σχάρα να κρυώσει για 15 λεπτά. Μετά κόβουμε σε φέτες, μοιράζουμε και απολαμβάνουμε.

 

 

Εύκολο χαρουπόψωμο με μπίρα

Ένα πεντανόστιμο ψωμί, με υπέροχη υφή κέικ που αν το προτιμάτε μπορείτε να φτιάξετε και σε ταψάκι στρογγυλό.

 

Υλικά για 1 μακρόστενη φόρμα του κέικ:

  • 1 μπουκάλι μπίρα lager (1/2 λίτρο)
  • 400 γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • 100 γρ. χαρουπάλευρο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ή λευκή
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορος (προαιρετικά)
  • Λίγο ελαιόλαδο + Λίγο σουσάμι για τη φόρμα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο μία μακρόστενη φόρμα του κέικ.
  2. Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη τα δύο αλεύρια και τα αναμιγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τον μαραθόσπορο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την μπίρα, το μέλι, το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουμε ένα μέτριο χυλό, ούτε πολύ μελάτο, αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Δηλαδή, να πέφτει σχετικά εύκολα από το κουτάλι όταν τον αφήνουμε.
  3. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη λαδωμένη φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του ψωμιού και βάζουμε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο.
  4. Ψήνουμε για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι να φουσκώσει όμορφα και να καλοψηθεί το ψωμί μας.
  5. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε σύρμα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

 

 

Σκωτσέζικο πατατόψωμο στο τηγάνι

Οι Σκωτσέζοι τα λένε Scottish tattie scones αλλά στην όψη θυμίζουν πίτες για σουβλάκι κομμένες στα τέσσερα και είναι το τέλειο συνοδευτικό σε σούπες, ντιπ κπλ.

 

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες
  • 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 125 γρ. αλεύρι, περίπου
  • αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια όμοιου μεγέθους και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
  2. Τις στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν λίγο τις βάζουμε σε μπολ και τις πολτοποιούμε με την πρέσα του πουρέ.
  3. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
  4. Ρίχνουμε τότε το αλεύρι σταδιακά, δουλεύοντας το μείγμα με το χέρι μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή και σχετικά εύπλαστη ζύμη. Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον αλεύρι, ίσως λιγότερο, εξαρτάται από την πατάτα.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και αφού τα πλάσουμε σε μπάλα, τα ανοίγουμε με τον πλάστη ένα ένα πάνω σε αλευρωμένο πάγκο σε δίσκους.
  6. Βουτυρώνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Τοποθετούμε μέσα ένα ένα τους δίσκους και τους χωρίζουμε στα τέσσερα χαράζοντας ένα σταυρό στο κέντρο.
  7. Ψήνουμε πρώτα από τη μια και ύστερα τα γυρίζουμε ώστε να ροδοκοκκινίσουν όμορφα και από τις δύο πλευρές. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή και κρύα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη