|  | 

Κουζίνα

Σούπα φάβας πικάντικη

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Θα τη φτιάξουμε με φάβα ή με κίτρινη φακή και διάφορα λαχανικά. Θα της δώσουμε ένταση με μπαχαρικά και θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

 

Υλικά

  • 200γρ. φάβα ή κίτρινη φακή
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κ.σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο, στα τέσσερα
  • 1 πράσο καθαρισμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2-3 καρότα, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 γογγύλι κομμένο στα 4
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1 κ.σ γεμάτη κάρυ
  • 1 κομμάτι τζίντζερ καθαρισμένο και ξυσμένο στη λεπτή πλευρά του τρίφτη
  • 1,25 λίτρο νερό

 

Για το σερβίρισμα

  • Λίγα φυλλαράκια από μαϊντανό ή κόλιανδρο

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τη φάβα ή τη φακή με 3 φλιτζάνια κρύο νερό και το φύλλο της δάφνης μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστούν 20 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ ξαφρίζουμε από την επιφάνεια τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα όποτε είναι απαραίτητο. Τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, το γογγύλι και τα καρότα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  3. Προσθέτουμε το κάρυ και τη φάβα και ανακατεύουμε για μισό λεπτό. Ρίχνουμε ζεστό νερό από τον βραστήρα και ανάλογο αλατοπίπερο. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
  4. Πολτοποιούμε τη σούπα επιτόπου μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε 2-3 δόσεις στο μπλέντερ και επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ξυσμένο τζίντζερ και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε τη γεύση αν είναι απαραίτητο με αλάτι και πιπέρι.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή βαθιά πιάτα, γαρνίροντας με φυλλαράκια κόλιανδρου ή μαϊντανού.

Δείτε ακόμη