Τάρτα σοκολάτας με άρωμα καφέ κι επικάλυψη τιραμισού

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το τιραμισού, το πιο διάσημο γλυκό με γεύση καφέ γίνεται επικάλυψη σε τάρτα σοκολάτας και κλέβει τις εντυπώσεις με το σπαθί του.

 

Για τη ζύμη της τάρτας

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1-2 κουτ. γλυκού εσπρέσο

 

Για τη μους σοκολάτας

  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας καφέ εσπρέσο
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι

 

Για την επικάλυψη τιραμισού

  • 250 γρ. τυρί mascarpone
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας δυνατό εσπρέσο
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • Λίγο κακάο

 

Εκτέλεση

  1. Για τη μους σοκολάτας: Βάζουμε τη μισή κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και περιχύνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να λιώσει και προσθέτουμε το κονιάκ και το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα και να σφίξει.
  2. Όταν κρυώσει η κρέμα την αφρατεύουμε με μίξερ χειρός, προσθέτοντας σταδιακά και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  3. Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τα κυβάκια του βούτυρου, την άχνη και το αλάτι. Χτυπάμε με το φτερό στη χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν μια ψιχουλιαστή ζύμη.
  4. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού, τον εσπρέσο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει εύπλαστη η ζύμη και να μαζευτεί στο φτερό. Σταματάμε το μίξερ τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο φύλλα λαδόκολλας και την πατάμε να απλώσει. Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο και στρώνουμε με αυτό τον πάτο μιας φόρμας διαμ. 26εκ. με αποσπώμενο πάτο. Τρυπάμε τη ζύμη παντού με πιρούνι και την αφήνουμε στην κατάψυξη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  6. Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Για την επικάλυψη: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και προσθέτουμε το μασκαρπόνε και την άχνη. Συνεχίζουμε το χτύπημα να γίνει αφράτο το μείγμα, προσθέτοντας σταδιακά τον εσπρέσο και το κονιάκ.
  8. Ξεφορμάρουμε την τάρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος κρατώντας μόνο το τσέρκι και τη γεμίζουμε με τη μους σοκολάτας. Καλύπτουμε με την επικάλυψη τιραμισού και αφήνουμε την τάρτα το ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  9. Για να σερβίρουμε αφαιρούμε το τσέρκι και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο που ρίχνουμε προσεκτικά από σουρωτηράκι.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη