1,K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Το σαμπαγιόν είναι μια ντελικάτη κρέμα που φτιάχνεται σε μπεν μαρί με κρόκους και γλυκό κρασί και μπορεί να γίνει η βάση ενός εκπληκτικού τιραμισού που θα απολαύσουμε στο ποτήρι.
Υλικά για 4 άτομα
- 3-4 δόσεις καφέ εσπρέσο
- 1 πακέτο σαβαγιάρ
- Κακάο για το σερβίρισμα
- 50ml κρασί γλυκό
Για την κρέμα:
- 3 κρόκοι αυγών
- 60 γρ. ζάχαρη
- 100 ml σαμιώτικο κρασί γλυκό
- 175 ml κρέμα γάλακτος
- 500γρ. μασκαρπόνε τυρί
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τον εσπρέσο και τον ανακατεύουμε με το γλυκό κρασί. Τον αφήνουμε να κρυώσει σε ανοιχτό μπολ.
- Βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε μεταλλικό μπολ και το στερεώνουμε πάνω σ’ ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί). Ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό.
- Ξεκινάμε να χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη πάνω σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά περίπου μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το γλυκό κρασί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει κρεμώδες. Το μεταφέρουμε σε κρύο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί, προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε λίγο ακόμα. Προσθέτουμε και το μείγμα των αυγών και χτυπάμε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθεί εντελώς.
- Σπάμε τα σαβαγιάρ σε μικρότερα κομμάτια, τα βουτάμε γρήγορα στο μείγμα του καφέ και τα στρώνουμε στον πάτο χαμηλών ποτηριών. Συνεχίζουμε με μια στρώση κρέμας τιραμισού και κάνουμε εναλλάξ στρώσεις με μπισκότα βουτηγμένα στον καφέ και κρέμα μέχρι να γεμίσουμε ως πάνω τα ποτήρια.
- Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κακάο που ρίχνουμε από μικρό σουρωτήρι.