Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένα μενού πολύχρωμο, πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό, συνδυάζει ελληνικές και ευρωπαϊκές γεύσεις γιατί στο τραπέζι της γιορτής όλοι οι καλοί κι όλες οι καλές συνταγές χωράνε.
Κοτόσουπα αυγολέμονο
Μια κλασικά ελληνική συνταγή που θα ανοίξει το μενού της βραδιάς με τον πιο γευστικό τρόπο.
Υλικά για 8 άτομα
- 1 κοτόπουλο στα 8
- 1 κρεμμύδι μεγάλο στα τέσσερα κομμένο
- 2 καρότα ολόκληρα
- 2 κλωνάρια σέλερυ
- αλάτι
- φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- 2 αυγά
- 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, 3 λίτρα νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Στα πρώτα λεπτά του βρασμού με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια όποτε σχηματίζεται.
- Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά και αλατοπίπερο. Βράζουμε για 1 ώρα ακόμη και ύστερα αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα.
- Αφαιρούμε πέτσες και κόκκαλα και διατηρούμε τα ψαχνά στην άκρη.
- Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και ψιλοκόβουμε τα καρότα και το σέλερι.
- Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, μέρος από το ψαχνό του κοτόπουλου, αλάτι και πιπέρι. Κρατάμε στην άκρη λίγο ψαχνό κοτόπουλο για τη σαλάτα μας.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα αυγά για να αφρίσουν καλά και λίγο λίγο προσθέτουμε το λεμόνι.
- Παίρνουμε και ρίχνουμε στο αυγολέμονο λίγη σούπα από την κατσαρόλα για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία των αυγών.
- Ρίχνουμε όλο το αυγολέμονο στην κοτόσουπα και κρατώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια ανακινούμε με κυκλικές κινήσεις.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.
Βολ ο βαν με μανιτάρια αλα κρεμ
Η γαλλική πινελιά της βραδιάς με ένα γευστικό ορεκτικό που συνδυάζει αέρινη ζύμη και μανιτάρια με πλούσια κρεμώδη σάλτσα.
Υλικά για 8 άτομα
- 2 φύλλα σφολιάτα
- 2 αυγά χτυπημένα
Για τη γέμιση
- 500 γρ. μανιτάρια σε φετούλες
- 1 κουτ. σούπας γεμάτη βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κρασοπότηρο κονιάκ
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος για μαγειρική
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι αντικολλητικό να κάψει καλά και προσθέτουμε το βούτυρο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους και όταν απορροφηθούν προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κρεμμυδάκι.
- Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να ψηθούν τα μανιτάρια καλά. Σβήνουμε με το κονιάκ και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δίνουμε μια τελευταία βράση να δέσει η σάλτσα των μανιταριών. Τα διατηρούμε ζεστά.
- Για τα βολ ο βαν: Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 1 ταψί ρηχό. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο νερό. Ανοίγουμε τη ζύμη στον πάγκο και την ισιώνουμε αν χρειάζεται με τον πλάστη.
- Με κουπ πατ στρογγυλά διαμ. 8 εκ. περίπου, κόβουμε δίσκους και τους τοποθετούμε ανά τρεις, τον ένα πάνω στον άλλο, αλείφοντας τον κάθε δίσκο με μείγμα αυγού ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο. Πάνω στον τελευταίο δίσκο πιέζουμε ένα κουπ πατ μικρότερης διαμέτρου χαράζοντας ένα κύκλο σε βάθος.
- Τη ζύμη που θα περισσέψει την κόβουμε σε γιορτινά σχήματα, πχ. αστεράκια, δεντράκια κλπ και την τοποθετούμε στο ταψί μαζί με τους δίσκους. Αφήνουμε το ταψί στο ψυγείο για να ψήσουμε την τελευταία στιγμή.
- Όταν είμαστε έτοιμοι, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη.
- Σερβίρουμε τα βολ ο βαν σε πιατέλα. Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τους μικρούς δίσκους που χαράξαμε στο κέντρο τους και γεμίζουμε το κενό με μια κουταλιά γέμιση. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.
Ρώσικη σαλάτα με κοτόπουλο
Η κλασσική ρώσικη συνταγή της σαλάτας, εδώ εμπλουτίζεται με κομματάκια από βραστό κοτόπουλο.
Υλικά για 8 άτομα
- 250 γρ. ψαχνό από κοτόπουλο ψιλοκομμένο
- 300 γρ. μείγμα λαχανικών κατεψυγμένο (αρακά, καρότο, φασολάκι, παντζάρι κλπ)
- 1 πατάτα σε κυβάκια
- 2-3 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
- 2 αυγά βραστά ψιλοκομμένα
- 1 ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
- Αλάτι, πιπέρι
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας κάπαρη
Εκτέλεση
- Βράζουμε το μείγμα των λαχανικών με τα κυβάκια της πατάτας σε αλατισμένο νερό και όταν μαγειρευτούν τα στραγγίζουμε καλά.
- Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, το αγγουράκι τουρσί, το ψιλοκομμένο αυγό, τον μαϊντανό και τη μαγιονέζα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό και κάπαρη.
Χρωματιστή σαλάτα με φρούτα και βινεγκρέτ μάνγκο
Χρώματα, αρώματα και δροσιά σε αυτή τη σαλάτα που συνδυάζει φρούτα και λαχανικά.
Υλικά
- Έτοιμο μείγμα με φυλλώδη λαχανικά
- 1 πορτοκάλι σε φιλετάκια
- 1 μήλο σε λεπτές φετούλες
- 1 ρόδι ξεσπυρισμένο
- 1 βολβό παντζαριού βρασμένο και καθαρισμένο
- ½ μάγνκο σε φέτες
Για τη βινεγκρέτ
- 1 κομμάτι μάνγκο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή λάιμ
- 1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας soy sauce
- 2 κουτ. σούπας sweet chili sauce
- Ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι
- Αλάτι, πιπέρι λευκό
Εκτέλεση
- Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα φυλλώδη σαλατικά μας. Κόβουμε το πορτοκάλι και το μήλο σε φιλέτα, ξεσπυρίζουμε το ρόδι.
- Κόβουμε το παντζάρι και το μάνγκο σε φέτες. Στη συνέχεια τους δίνουμε γιορτινά σχήματα με κουπ πατ και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στον πολυκόφτη το μάνγκο, το μηλόξιδο, τον χυμό και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών, το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα τσίλι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε και δοκιμάζουμε τη γεύση μήπως χρειάζεται έξτρα αλατοπίπερο ή οξύτητα.
- Τοποθετούμε τα φυλλώδη λαχανικά σε πιατέλα και από πάνω προσθέτουμε με διακοσμητικό τρόπο τα υπόλοιπα υλικά μας. Αλατίζουμε ελαφρά και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ την τελευταία στιγμή.
Μοσχαράκι με λαχανικά στη γάστρα
Ένα νόστιμο γιορτινό πιάτο με πρωταγωνιστή τρυφερό μοσχαράκι.
Υλικά για 6 άτομα
- 700 γρ. χτένι μοσχάρι σε κομμάτια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι κρασί γλυκό
- 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 καρότα σε μεγάλα κομμάτια
- 800 γρ. στρογγυλές πατατούλες με τη φλούδα τους κομμένες στη μέση
- 1 σελινόριζα σε κομμάτια
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και τα φέρνουμε μερικές βόλτες μαζί στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, την πάπρικα, το ξύλο της κανέλας και ανακατεύουμε ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί και δίνουμε μια βράση στο φαγητό.
- Το μεταφέρουμε σε γάστρα και ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για μία ώρα. Στο μεταξύ πλένουμε κι ετοιμάζουμε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Τα ρίχνουμε σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε από τον φούρνο τη γάστρα, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά, το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μιάμιση ώρα ακόμη.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, πολυκόφτης, τηγάνι.