|  | 

Κουζίνα

To τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Η πιο ωραία Δευτέρα του χρόνου σηματοδοτεί τον ερχομό της Σαρακοστής και την υποδεχόμαστε στην ύπαιθρο με χαρταετούς και με στρωμένα τραπέζια που χωράνε όλοι οι καλοί και τα καλύτερα νηστίσιμα εδέσματα.

Παρακάτω δες μερικές συνταγές για να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις για τους αγαπημένους σου.

 

Ταραμοσαλάτα

 

Υλικά (για ένα μεγάλο μπολ)

  • 150γρ. ταραμά λευκό
  • 250-300γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού (χωριάτικο), καθαρισμένο από κόρα και κομμένο σε φέτες
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απαλό, ή ανάμεικτο ελαιόλαδο κι αραβοσιτέλαιο
  • Λίγο νερό

 

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε το ψωμί σε κρύο νερό για 20 λεπτά και το στύβουμε με τα χέρια.
  2. Βάζουμε τον ταραμά στον πολυκόφτη, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό και τον χτυπάμε.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε λίγο ακόμη.
  4. Ρίχνουμε τμηματικά κι εναλλάξ λάδι, ψωμί, λεμόνι μέχρι να αποκτήσει η ταραμοσαλάτα μας την κατάλληλη αλμυρότητα κι υφή.
  5. Σερβίρουμε διακοσμώντας με ξύσμα λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με λαγάνα, ή ψημένες πίτες.

 

 

 

Πατατοσαλάτα

 

Υλικά

  • 1/2 κιλό πατάτες baby καλά πλυμένες, ή κανονικές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κοτσάνι σέλερι κομμένο σε φετούλες
  • Ελιές
  • Ξίδι λευκό
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να σκάσει η φλούδα τους.
  2. Τις στραγγίζουμε κι αφού κρυώσουν λίγο τις κόβουμε στη μέση και τις ρίχνουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σέλερι, λίγο ξίδι, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό κι ανακατεύουμε.
  3. Σερβίρουμε τη σαλάτα χλιαρή, ή κρύα.

 

 

Φασουλοσαλάτα

Υλικά

  • 300γρ. φασόλια μέτρια μουλιασμένα από το βράδυ σε κρύο νερό
  • 1 κρεμμύδι μικρό σε φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη ή κόκκινη κομμένη σε ροδέλες
  • 100γρ. ντοματίνια κομμένα στα 4
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Κάπαρη
  • Ελιές

Για το λαδόξιδο

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι λευκό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα φασόλια σε φρέσκο νερό για 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε, αλλάζουμε νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά χωρίς να λιώσουν. Αλατίζουμε το νερό προς το τέλος του βρασίματος.
  2. Στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το λαδόξιδο χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ με σύρμα.
  3. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το μισό λαδόξιδο κι αφήνουμε να μαριναριστούν.
  4. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βάζουμε τα φασόλια σε σαλατιέρα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, την πιπεριά, το μαϊντανό, αλατίζουμε κι ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε όσο επιπλέον λαδόξιδο επιθυμούμε και προαιρετικά κάπαρη κι ελιές.

 

 

Χταπόδι με κόκκινο γλυκό κρασί

Υλικά

  • 1 χταπόδι 1.200 -1.400γρ. (καθαρισμένη η σακούλα και το δόντι)
  • 3 - 4 σκελίδες σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 – 1,5 φλιτζάνι κόκκινο γλυκό κρασί
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να κάψει καλά. Τοποθετούμε μέσα το χταπόδι, σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μέση περίπου της κλίμακας. Αφήνουμε το χταπόδι να βγάλει το ζουμί του και να σιγοβράσει μέσα σε αυτό μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου.
  2. Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και όταν κρυώσει λίγο το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  3. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει. Προσθέτουμε το σκόρδο σε κομμάτια να σοταριστεί λίγο και ρίχνουμε το κομμένο χταπόδι. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και το δεντρολίβανο.
  4. Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαγειρευτεί καλά το χταπόδι.
  5. Στο τέλος προσθέτουμε πιπέρι κι αλάτι μόνο αφού δοκιμάσουμε και διαπιστώσουμε πως χρειάζεται αλάτι το φαγητό.
  6. Συνοδεύουμε το φαγητό με πατατοσαλάτα ή λευκό πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.

 

 

Μύδια αχνιστά σε λευκό κρασί και μουστάρδα

Υλικά

  • 500γρ. μύδια φρέσκα καλά καθαρισμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Ρίχνουμε τα μύδια στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε το κρασί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
  3. Αφαιρούμε τα μύδια με κουτάλα τρυπητή και προσθέτουμε τη μουστάρδα στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και δίνουμε μια βράση να δέσει.
  4. Σερβίρουμε τα μύδια σε μπολ περιχύνοντας με τη σάλτσα της μουστάρδας και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

 

Δείτε ακόμη