|  | 

Κουζίνα

Τσουρεκάκια με σταφίδες και κανέλα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Θυμίζουν σουηδικά ρολά αλλά είναι κανονικά τσουρέκια με ελληνικότατα αρώματα, γεμισμένα με σταφίδα και κανέλα.

 

Υλικά για 10-12τεμ.

 

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό ή ειδικό για τσουρέκια
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 480ml γάλα φρέσκο
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κ.γ κοφτό μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 125γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (όχι καυτό)
  • 3 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ελαφρώς χτυπημένα με τη ζάχαρη
  • 1 αυγό για το τελείωμα

 

Για τη γέμιση

  • 125γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ κανέλα σε σκόνη
  • 100γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή

 

Για το γλάσο

  • 150γρ. ζάχαρη άχνη
  • Νερό

 

Εκτέλεση

 

  1. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 40οC πάνω-κάτω. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη, ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό προς ζεστό και το ρίχνουμε στη μαγιά (όχι καυτό γιατί θα την καταστρέψει). Ανακατεύουμε να διαλυθεί και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί (θα κάνει φουσκάλες).
  2. Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσαρμόζουμε τους γάντζους στην κουζινομηχανή και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το μείγμα της μαγιάς με το γάλα ζυμώνοντας τα υλικά σταθερά σε χαμηλή ταχύτητα.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία λεκάνη, τη σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε 40-60 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο πάνω σε βουτυρωμένο πάγκο, την πιέζουμε να κάτσει, τη διπλώνουμε μερικές φορές, και της δίνουμε παραλληλόγραμμο σχήμα, διαστάσεων 25x50εκ.
  6. Αναμιγνύουμε την κανέλα με τη ζάχαρη, τις σταφίδες και το βούτυρο να γίνουν ομοιογενές μείγμα και το πασπαλίζουμε πάνω από τη ζύμη. Πιάνουμε την κάτω πλευρά της ζύμης κατά μήκος και την τυλίγουμε προς τα πάνω σε ρολό.
  7. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε 12 φέτες (πάχους όσο τρία δάχτυλα περίπου) και τα βάζουμε σε 2 επίπεδα ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος (6 τσουρεκάκια στο καθένα). Θα πρέπει να αφήσουμε μεγάλο περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
  8. Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρεκάκια. Αφήνουμε τα τσουρεκάκια σε χλιαρό φούρνο μέσα στα ταψιά για 20 λεπτά να φουσκώσουν.
  9. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του στους 200°C στον αέρα και ψήνουμε τα τσουρεκάκια (ένα-ένα τα ταψιά) για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  10. Για το γλάσο: Ρίχνουμε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό κι ανακατεύουμε με σύρμα να γίνει πηχτό γλάσο. Μόλις κρυώσουν τα τσουρεκάκια παίρνουμε με ένα κουτάλι γλάσο και τα περιχύνουμε εδώ κι εκεί ή το βάζουμε σε κορνέ με λεπτή μύτη. Ξεκολλάμε τα τσουρεκάκια από το χαρτί και αφού σταθεροποιηθεί το γλάσο τα διατηρούμε σε σακούλες.

Δείτε ακόμη