|  | 

Κουζίνα

Τάρτα λάιμ με μαρέγκα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

 

 

Τραγανό μπισκότο στη βάση, εξωτικό άρωμα λάιμ στην κρέμα και μια βελούδινη μαρέγκα για το τελείωμα της πεντανόστιμης αυτής τάρτας.

 

Υλικά για μια ταρτιέρα διαστάσεων 23εκ.

 

Για τη βάση

 

  • 250γρ. μπισκότα digestive σπασμένα
  • 80γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 50γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ τζίντζερ σε σκόνη

 

Για την κρέμα λάιμ

 

  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 3 λάιμ ζουμερά χυμό και ξύσμα

 

Για τη μαρέγκα

 

  • 3 ασπράδια αυγών
  • 175γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη

 

Εκτέλεση

 

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
  2. Ρίχνουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα τρίβουμε να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το τζίντζερ μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
  3. Στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σε ταρτιέρα διαμέτρου 23εκ. καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά της και την ψήνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά.
  4. Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τους κρόκους των αυγών με το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό και το ξύσμα των λάιμ να ομογενοποιηθούν και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη βάση της προψημένης τάρτας. Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε και ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 200οC στο γκριλ.
  5. Στο μεταξύ προσαρμόζουμε το σύρμα και χτυπάμε στην κουζινομηχανή τα ασπράδια των αυγών σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα προσθέτοντας τη βανιλίνη και σταδιακά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να σφίξει καλά και να γυαλίσει.
  6. Την αδειάζουμε γύρω γύρω από την κρέμα της τάρτας δίνοντας ωραίο σχήμα και κορυφές. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά περίπου στο γκριλ, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνεια της μαρέγκας.
  7. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε και στη συνέχεια σερβίρουμε.

Δείτε ακόμη