3,9K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Είτε νηστεύεις είτε έχεις αποκλείσει τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σου, αυτά τα τσουρέκια θα γίνουν τα αγαπημένα σου.
Για τη ζύμη
- 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 1 ½ φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο
- 300 ml ρόφημα αμυγδάλου ή καρύδας
- 100 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- Μαστίχα κοπανισμένη
- Αμύγδαλο φιλέ για το τελείωμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζoυμε το αλεύρι στον κάδο της κουζινομηχανής και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι.
- Ζεσταίνουμε ελαφρώς το ρόφημα αμυγδάλου και προσθέτουμε μέσα το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα στο αλεύρι και αφού προσαρμόσουμε τον γάντζο στην κουζινομηχανή, ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μιάμιση ώρα περίπου.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Πλάθουμε με το πρώτο κομμάτι ζύμης χοντρό κορδόνι και το κάνουμε κόμπο και μετά κουλούρα ή σαλιγκάρι. Το ίδιο κάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
- Στρώνουμε 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40οC στις αντιστάσεις. Μεταφέρουμε τα τσουρέκια στα ταψιά που ετοιμάσαμε, ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά να φουσκώσουν και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά (από τη στιγμή που θα πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά τα τσουρέκια.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν πριν τα τυλίξουμε ένα ένα σε κομμάτια σελοφάν για να μείνουν τρυφερά.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κουζινομηχανή.