Vegan τσουρέκια

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Είτε νηστεύεις είτε έχεις αποκλείσει τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σου, αυτά τα τσουρέκια θα γίνουν τα αγαπημένα σου.

 

Για τη ζύμη

  • 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 ½ φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο
  • 300 ml ρόφημα αμυγδάλου ή καρύδας
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • Μαστίχα κοπανισμένη
  • Αμύγδαλο φιλέ για το τελείωμα

 

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζoυμε το αλεύρι στον κάδο της κουζινομηχανής και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι.
  2. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το ρόφημα αμυγδάλου και προσθέτουμε μέσα το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε καλά.
  3. Ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα στο αλεύρι και αφού προσαρμόσουμε τον γάντζο στην κουζινομηχανή, ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μιάμιση ώρα περίπου.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Πλάθουμε με το πρώτο κομμάτι ζύμης χοντρό κορδόνι και το κάνουμε κόμπο και μετά κουλούρα ή σαλιγκάρι. Το ίδιο κάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
  6. Στρώνουμε 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40οC στις αντιστάσεις. Μεταφέρουμε τα τσουρέκια στα ταψιά που ετοιμάσαμε, ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
  7. Αφήνουμε τα τσουρέκια στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά να φουσκώσουν και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο
  8. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά (από τη στιγμή που θα πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά τα τσουρέκια.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν πριν τα τυλίξουμε ένα ένα σε κομμάτια σελοφάν για να μείνουν τρυφερά.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, κουζινομηχανή.

Μπορείς να δεις ακόμη