Τα μεζεδάκια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Έρχεται η μεγάλη γιορτή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και μαζί με τον υδράργυρο ανεβαίνει και η διάθεση για μπάλα από τον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση. Οι αντροπαρέες προετοιμάζονται για τους μεγάλους αγώνες, οι μπίρες παγώνουν στο ψυγείο και τα μεζεδάκια ετοιμάζονται να μπουν στον φούρνο. Σε λίγο αρχίζει το ματς και δεν έχουμε πολύ χρόνο για δύσκολα μαγειρέματα…

 

 

Πατατούλες γεμιστές με σύγκλινο Μάνης και γραβιέρα Κρήτης

Η απόδειξη πως με 3-4 υλικά μπορούμε να κάνουμε μικρά θαύματα μέσα σε λίγα λεπτά.

Υλικά

  • 8 πατάτες μέτριου μεγέθους
  • 100γρ. σύγκλινο Μάνης ψιλοκομμένο
  • 100γρ. γραβιέρα Κρήτης χοντροτριμμένη
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μερικές σταγόνες ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Επιλέγουμε πατάτες σε μέτριο προς μικρό μέγεθος, όσο το δυνατόν πιο όμοιες. Τις πλένουμε πολύ καλά με την άγρια πλευρά του σφουγγαριού κουζίνας και τις βράζουμε μαζί με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό μέχρι να μπορούν να τσιμπιούνται με πιρούνι.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι και αφού χαράξουμε ένα σταυρό στις πατάτες στο κέντρο τους, τις αραδιάζουμε στο ταψάκι και τις ανοίγουμε όσο μπορούμε.
  3. Ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο σύγκλινο με το τριμμένο τυρί και το κρεμμυδάκι. Πασπαλίζουμε στο κέντρο τους πιπέρι και προσθέτουμε από μια κουταλιά γέμιση. Τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνουν τραγανές οι άκρες τους.
  4. Τις σερβίρουμε ζεστές όπως τις βγάζουμε από τον φούρνο, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.

 

 

Πανεύκολη πίτσα με αραβικές πίτες, σάλτσα μπάρμπεκιου μοτσαρέλα και προσούτο

Γι’ αυτή την πίτσα θα χρειαστείς 10 λεπτά προετοιμασία, 15 λεπτά ψήσιμο. Η ίδια θα χρειαστεί το πολύ 5 λεπτά μέχρι να εξαφανιστεί από το τραπέζι.

Υλικά για 2 πίτσες

  • 2 αραβικές πίτες
  • Έτοιμη σάλτσα μπάρμπεκιου
  • Ανανάς σε κύβους ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 150γρ. προσούτο ή άλλο ζαμπόν της επιλογής σας σε καρεδάκια
  • 250γρ. φρέσκια μοτσαρέλα σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις.
  2. Βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί πολύ καλά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο. Το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Τοποθετούμε τις αραβικές πίτες σε ταψάκια και τις αλείφουμε με ένα λεπτό στρώμα σάλτσας μπάρμπεκιου. Μοιράζουμε πάνω τους φέτες φρέσκιας μοτσαρέλα ή χοντροτριμμένης αν χρησιμοποιήσετε τη σκληρή εκδοχή της και τελευταία τα κομματάκια του προσούτο και τα κυβάκια του ανανά.
  4. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο τις πίτσες μέχρι να λιώσουν τα τυριά και σερβίρουμε αμέσως!

 

 

Ρολά ζύμης κουρού με τυρί και σαλάμι

Πολύ εύκολο ρολό που ετοιμάζουμε σε λίγα λεπτά. Μπορείς να αντικαταστήσεις το σαλάμι με ζαμπόν ή φέτες από λουκάνικο, κανένας δεν θα σου γκρινιάξει.

Υλικά:

  • 1 φύλλο έτοιμης ζύμης κουρού
  • 3-4 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 3-4 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 15-20 φέτες σαλάμι μπίρας
  • 8 φέτες τυρί του τοστ της επιλογής μας
  • Τριμμένο κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
  2. Απλώνουμε μπροστά μας το φύλλο της ζύμης κουρού μαζί με το προστατευτικό πλαστικό (να είναι από κάτω).
  3. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα ελαφρύ στρώμα μουστάρδας αφήνοντας τριγύρω ένα περιθώριο ίσο με 2 δάχτυλα και συνεχίζουμε με ένα στρώμα κέτσαπ.
  4. Στρώνουμε από πάνω τις φέτες του τυριού και μετά τις φέτες του σαλαμιού. Κάνουμε τη ζύμη ρολό με τη βοήθεια του πλαστικού από κάτω και το τοποθετούμε στο ταψάκι που ετοιμάσαμε με τη ραφή από κάτω.
  5. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  6. Το σερβίρουμε ζεστό προς χλιαρό πάνω σε ξύλο κοπής ή πιατέλα, κόβοντας σε φέτες.

Μπορείς να δεις ακόμη