Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ιδέες για φαγητό ή κολατσιό που θα πάρουμε μαζί μας σε ένα δοχείο φαγητού στο γραφείο ή στη δουλειά.
Σαλάτα φακές με ψητά λαχανικά και φρέσκα αρωματικά
Μια άκρως αρωματική σαλάτα που θα συνοδεύσουμε με τορτίγια καλαμποκιού μέσα στην οποία μπορούμε και να την τυλίξουμε!
Υλικά για 2 σαλάτες
- 200γρ. φακές χοντρές
- 1 κίτρινη πιπεριά σε καρέ των 2εκ.
- 1 κόκκινη πιπεριά σε καρέ των 2εκ.
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (με το πράσινο μέρος)
- 1 φλιτζάνι βρασμένο καλαμπόκι
- 1-2 λάιμ ξύσμα και χυμός
- 1 φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, τσίλι, λίγο κύμινο
- 4 τορτίγιες
- Γιαούρτι στραγγιστό ελαφρώς αλατισμένο
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις φακές για 10 λεπτά σε νερό, τις στραγγίζουμε και τις ξαναβάζουμε να βράσουν σε φρέσκο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά, χωρίς να σκάσει η φλούδα τους και μας λιώσουν.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε καρέ των 2εκ. και τις σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι μαζί με τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα ντοματίνια αφού τραβήξουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τις βρασμένες φακές με το καλαμπόκια και τα σοταρισμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το ξύσμα του λάιμ και το χυμό, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό, το τσίλι, το κύμινο και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.
- Μπορούμε να την καταναλώσουμε χλιαρή ή και κρύα αυτή τη σαλάτα, συνοδεύοντας με ελαφρά ψημένες τορτίγιες καλαμποκιού και γιαούρτι στραγγιστό.
Ζυμαρικά με μπρόκολο, τυρί και μπέικον
Μια ανάλαφρη σαλάτα που μεταφέρεται εύκολα παντού. Αν θέλουμε το γεύμα αυστηρά χορτοφαγικό μπορούμε να παραλείψουμε το μπέικον και να αντικαταστήσουμε το τυρί με τυρί vegan, όμως το μπέικον της δίνει υπέροχη καπνιστή γεύση και πολύ ενδιαφέρουσα υφή.
Υλικά για 4 άτομα
- 350γρ. βίδες ολικής άλεσης ή πολύχρωμες λαχανικών
- 250γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
- 100γρ. μπέικον
- 100γρ. τυρί σε φέτες κομμένο σε καρεδάκια
- 100γρ. ντοματίνια κομμένα στα 2 ή στα 4
- 50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και συνεχίζουμε το βράσιμο να γίνουν τα ζυμαρικά μας αλ ντέντε, οπότε και τα στραγγίζουμε.
- Παράλληλα απλώνουμε ολόκληρες τις φέτες του μπέικον σε ένα τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθούν μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις βίδες με το μπρόκολο. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, τα καρεδάκια του τυριού, τον μαϊντανό και το μπέικον σπασμένο με το χέρι σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά.
- Τρώγεται με την ίδια όρεξη χλιαρή ή και κρύα!
Κοτόπουλο με κολοκυθάκια και ντοματίνια
Είναι ένα σχετικά στεγνό φαγητό, χωρίς σάλτσες, όμως είναι τέλεια ζουμερό και ιδανικό γεύμα γραφείου αφού τρώγεται πολύ ευχάριστα και κρύο.
Υλικά για 4 άτομα
- 700γρ. κοτόπουλο στήθος σε κύβους
- 1 κ.σ γεμάτη μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 4 κολοκυθάκια σε ροδέλες μέτριες
- 1 κ.σ γεμάτη μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψικοκομμένα
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 κ.σ μέλι
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα των μπαχαρικών, τον πολτό από τη μια σκελίδα σκόρδο και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί καλά.
- Προσθέτουμε τότε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει όμορφα από όλες τις πλευρές, γυρίζοντας όποτε είναι απαραίτητο. Προσοχή, το τηγάνι πρέπει να καίει πολύ καλά όταν θα ρίξουμε το κοτόπουλο για να πάρει ωραίο χρώμα, αλλιώς θα βγάλει υγρά και θα βράσει αντί να ροδίσει.
- Όταν γίνει το κοτόπουλό μας ωραίο και ροδαλό παντού το βγάζουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει καλά ρίχνουμε τα κολοκυθάκια μαζί με τα κρεμμυδάκια και τη δεύτερη σκελίδα του σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν τα κολοκυθάκια από όλες τις πλευρές.
- Επιστρέφουμε στο τηγάνι το σοταρισμένο κοτόπουλο, τα ντοματίνια, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, το μέλι και ανακατεύουμε για λίγο όλα τα υλικά μαζί να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Όταν στεγνώσει το φαγητό από τα υγρά του, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
- Τρώγεται ζεστό ή χλιαρό και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι μπασμάτι.
Εύκολη τάρτα με τυρί κρέμα, παντζάρια και κουκουνάρια
Μια πανεύκολη ανοιχτή τάρτα που φτιάχνεται με βάση έτοιμης σφολιάτας και γέμιση από αρωματικό τυρί κρέμα, κουκουνάρια και φέτες από παντζάρι. Θα την απολαύσεις πραγματικά τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο μαζί με πράσινη σαλάτα.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 φύλλο σφολιάτας έτοιμο
- 2-3 παντζάρια βρασμένα και καθαρισμέν
- 200γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί
- 1 ματσάκι δυόσμο φρέκσο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ κουκουναρόσπορους
- Φυλλαράκια ρόκας ή baby σπανάκι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Τοποθετούμε ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και τα μεταφέρουμε μαζί σε ρηχό ταψί.
- Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με την παρμεζάνα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και απλώνουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο της σφολιάτας, αφήνοντας περιθώριο τριγύρω όσο δύο δάχτυλα.
- Κόβουμε το παντζάρι σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω από το τυρί. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι ή φουντούκι ψιλοκομμένο. Κάνουμε 4 λοξές χαρακιές στις 4 γωνίες της ζύμης και γυρίζουμε τις άκρες πάνω από τη γέμιση. Αλείφουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο και σερβίρουμε την τάρτα συνοδεύοντας με φυλλαράκια ρόκας ή baby σπανάκι.