495
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Με αγκινάρες, αρακά, κρεμμυδάκια φρέσκα, σπαράγγια και όλα τα μυρωδικά της άνοιξης φτιάχνουμε λαχταριστές πίτες και τάρτες για κολατσιό ή για πρώτο πιάτο.
Αγκιναρόπιτα
Μια πραγματικά νόστιμη κι αφράτη πίτα που θα φτιάξουμε με φρέσκες αγκινάρες, μυρωδικά και τυριά.
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο ζύμη κουρού φρέσκια ή κατεψυγμένη
Για τη γέμιση
- 600γρ. αγκινάρες
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος,
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 καρότα σε κυβάκια
- 500γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
- 150γρ. φέτα λιωμένη με πιρούνι
- ¾ φλιτζανιού γάλα
- 3 αυγά
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 ματσάκι άνηθο
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένη ζύμη την αφήνουμε αποβραδίς στη συντήρηση και εκτός ψυγείου για 10 λεπτά πριν τη χρήση.
- Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με δύο λίτρα αλατισμένο νερό να πάρει βράση και ρίχνουμε μέσα τις αγκινάρες να ζεματιστούν για 2 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό και έπειτα τις στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα καρότα. Κόβουμε τις αγκινάρες σε μέτρια κομμάτια και τις ρίχνουμε κι αυτές στο τηγάνι να σοταριστούν για 2 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε τη λιωμένη φέτα, το λιωμένο ανθότυρο, λίγο αλατοπίπερο και τον άνηθο. Ανακατεύουμε στο μείγμα το περιεχόμενο του τηγανιού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο ζύμης, αφήνοντας να εξέχει από τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, ισιώνουμε και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
- Χαράζουμε τη πίτα σε κομμάτια ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 55 λεπτά περίπου. Όταν ροδοκοκκινίσει αρκετά, την βγάζουμε απ’ τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε. Τρώγεται πολύ ευχάριστα ζεστή, χλιαρή ή κρύα.
Τάρτα σφολιάτας με σπαράγγια
Μια εύκολη και γρήγορη τάρτα που θα φτιάξουμε με έτοιμη ζύμη σφολιάτας, τρυφερά σπαράγγια, κρεμμυδάκια, βασιλικό και γραβιέρα.
Υλικά
- 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας του εμπορίου
- 500 γρ. σπαράγγια πράσινα
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος
- 25 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 250γρ. γραβιέρα
- 3 αυγά, μέτρια
- 1 χούφτα βασιλικό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Απλώνουμε τη ζύμη της σφολιάτας σε ένα ταψί διαστ.: 23×34εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του και κόβουμε ό,τι περισσεύει πάνω από τα τοιχώματα. Την τρυπάμε με πιρούνι και την αλείφουμε με το ασπράδι του ενός αυγού. Την αφήνουμε στη κατάψυξη.
- Καθαρίζουμε τα σπαράγγια από το κάτω σκληρό τους μέρος και τα ζεματάμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει για 3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό. Τα ξαναστραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Βάζουμε σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε στο βούτυρο τα κρεμμυδάκια για 3 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα σπαράγγια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
- Χτυπάμε μέσα σε ένα μπολ με σύρμα χειρός τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα, τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη το ταψί με τη ζύμη και τοποθετούμε στη βάση της τα σπαράγγια και τα κρεμμυδάκια. Περιχύνουμε με το μείγμα του τυριού και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η τάρτα και να πήξει το μείγμα με το τυρί.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε στο τραπέζι.
Quiche Loraine με αρακά, μπέικον και γραβιέρα
Υλικά για μια ταρτιέρα 23-24εκ.
Για τη ζύμη
- 250γρ. αλεύρι μαλακό
- 125γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 1 κρόκο αυγού
- Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 150γρ. μπέικον ή παντσέτα καπνιστή σε κυβάκια
- 1 φλιτζάνι αρακά ζεματισμένο και στραγγισμένο
- 250γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 4 αυγά
- 150 ml γάλα
- 250 ml πλήρης κρέμα γάλακτος
- 3 αυγά
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο και χτυπάμε με τους γάντζους της κουζινομηχανής να γίνει η ζύμη σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το κρόκο του αυγού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στον πάγκο με το χέρι, προσθέτοντας 1 κουταλιά κρύο νερό αν χρειαστεί μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια με 1-2 κουταλιές νερό και όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το βούτυρο και μετά το μπέικον. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόκολλας, την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα.
- Τρυπάμε τη ζύμη παντού με πιρούνι, κόβουμε ό,τι περισσεύει με την ανάποδη του μαχαιριού και την αφήνουμε στην κατάψυξη μαζί με την ταρτιέρα για 10 λεπτά.
- Προψήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά μόνη της. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη γραβιέρα (αφήνουμε λίγη για το τελείωμα), λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέσα τα κρεμμυδάκια, τον αρακά και το μπέικον.
- Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση. Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να κάνει κρούστα η τάρτα.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.