772
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μια σούπα που θα ανοίξει θριαμβευτικά τα γιορτινά τραπέζια σας με υπέροχα χρώματα κι αρώματα!
Υλικά για 6 άτομα:
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 600γρ. πορτοκαλί γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
- 2 καρότα καθαρισμένα σε χοντρές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 4
- 1 πράσο (το λευκό μέρος)
- 1 κοτσάνι σέλερι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 λίτρα νερό
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ όσο ένα καρύδι καθαρισμένο από τη φλούδα και ξυσμένο στον τρίφτη
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 250γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα και καθαρισμένα
- 1 παντζάρι βρασμένο και πολτοποιημένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύλο της κανέλας και τον αστεροειδή γλυκάνισο και σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμη.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, αλατοπίπερο κι αφήνουμε τα λαχανικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι γλυκοπατάτες.
- Τότε τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον αστεροειδή και την κανέλα και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ.
- Δοκιμάζουμε και αν είναι απαραίτητο, αλατοπιπερώνουμε. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό και της δίνουμε μια βράση ακόμα. Αν είναι αραιή την αφήνουμε να βράσει λίγο για να δέσει.
- Προσθέτουμε στο τέλος το ξυσμένο τζίντζερ για να κρατήσει τη σπιρτάδα του και βάζουμε τον πουρέ παντζαριού σε κορνέ με λεπτή μύτη.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε πιάτα. Προσθέτουμε στο κέντρο του καθενός μερικά κάστανα και διακοσμούμε κυκλικά με τελίτσες από πουρέ παντζαριού.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, ραβδομπλέντερ.