Χορτοφαγικά μπέργκερ με ψητά λαχανικά και χαλούμι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Σπιτικά πεντανόστιμα ψωμάκια που θα φτιάξουμε με τη βοήθεια της κουζινομηχανής μας και θα σερβίρουμε γεμισμένα με ψητό χαλούμι και λαχανικά.

 

Για 8 ψωμάκια

  • 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 150 ml γάλα
  • 50 ml νερό χλιαρό
  • 70 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 1 αυγό μικρό
  • σουσάμι για το ψήσιμο

 

για τη γέμιση

  • 400 γρ. χαλούμι σε φέτες 0,5εκ.
  • 2 κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες
  • 2 μελιτζάνες σε λεπτές φέτες
  • Λίγο ελαιόλαδο για το σχαροτήγανο
  • Λίγο ξερό δυόσμο
  • ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και το γάλα σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο, τραβάμε το κατσαρόλι από τη φωτιά κι αφήνουμε να γίνει χλιαρό το μείγμα.
  2. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσαρμόζουμε τον γάντζο και δίνουμε ένα γρήγορα ανακάτεμα.
  3. Χτυπάμε το αυγό με το χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε στο κατσαρόλι με το γάλα και το βούτυρο.
  4. Με την κουζινομηχανή σε λειτουργία προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα των υγρών και δουλεύουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που θα τη νιώθουμε να κολλάει λίγο στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για 2 λεπτά. Ύστερα χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και αφού τα πλάσουμε σε μπάλες τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  6. Αφού φουσκώσουν, τα ψεκάζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  7. Πλένουμε, καθαρίζουμε, κόβουμε και αλατίζουμε τα λαχανικά μας όπως περιγράφεται στα υλικά. Ύστερα τα ψήνουμε σε σχαροτήγανο που λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο μέχρι να μαλακώσουν και από τις δύο πλευρές και στο τέλος τα πασπαλίζουμε με λίγο ξερό δυόσμο. Τελευταίο ψήνουμε και το χαλούμι στο σχαροτήγανο.
  8. Κόβουμε τα ψωμάκια μας στη μέση, τα αλείφουμε πάνω-κάτω με λίγη μαγιονέζα και τοποθετούμε λαχανικά και χαλούμι σε στρώσεις. Σκεπάζουμε τα ψωμάκια, στερεώνουμε με μακριές οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε τα μπέργκερ όσο ακόμη είναι ζεστό το χαλούμι και τα λαχανικά.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, ταψί, κουζινομηχανή, σχαροτήγανο.

Μπορείς να δεις ακόμη