Μαγειρεύοντας τα κολοκυθάκια!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα κολοκυθάκια τώρα το καλοκαίρι είναι πιο νόστιμα και τρυφερά από ποτέ, γι’ αυτό και γίνονται η έμπνευσή μας για κάθε λογής μαγειρέματα, από σαλάτες έως κεφτέδες και παπουτσάκια.

 

 

Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου

Η πιο ελαφριά εκδοχή του κολοκυθοκεφτέ περνά από τον φούρνο και όχι από το τηγάνι, χωρίς να χάνει ούτε από εμφάνιση, ούτε από νοστιμιά…

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 500 γρ. Κολοκυθάκια τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 αυγό
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1/3 φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 100-150 γρ. φέτα
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι γ.τ.χ.
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για το ντιπ γιαουρτιού

  • 200 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/5 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • Αλάτι πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη και το μεταφέρουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε και πιέζουμε να φύγουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται. Μεταφέρουμε το στυμμένο κολοκύθι σε μπολ.
  2. Περνάμε το κρεμμύδι από πολυμίξερ και το ρίχνουμε πάνω από το κολοκύθι. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ρίγανη, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, τη φρυγανιά, το αυγό, το ελαιόλαδο, το κεφαλοτύρι, τη φέτα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Ανακατεύουμε αρχικά με κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με το χέρι.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ταψί του φούρνου. Πλάθουμε κεφτέδες μέτριου μεγέθους και τους αραδιάζουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε.
  5. Ψήνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ντιπ γιαουρτιού αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
  7. Ξεφουρνίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τους σερβίρουμε συνοδεύοντας με ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι.

 

 

Πράσινη σαλάτα με ψητά κολοκύθια, φέτα και καρύδια

Τα ψητά κολοκύθια ενώνονται με ρόκα και γίνονται ιδανική βάση για μια πεντανόστιμη και χορταστική σαλάτα. Η φέτα και τα καρύδια ολοκληρώνουν την απόλαυση.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 2-3 κολοκυθάκια σε φέτες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 100 γρ. Ρόκα ή πράσινη σαλάτα της επιλογής μας
  • 150 γρ. Φέτα
  • 50 γρ. Καρύδια
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Αλατίζουμε τα κολοκύθια και τα αραδιάζουμε σε ταψί. Τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200οC για 20-25 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Στο μεταξύ πλένουμε και στεγνώνουμε τα σαλατικά μας και τα ρίχνουμε σε σαλατιέρα.
  3. Ετοιμάζουμε μια βινεγκρέτ αναμιγνύοντας το ελαιόλαδο με τον χυμό, το ξύσμα του λεμονιού και ανάλογο αλατοπίπερο.
  4. Ανακατεύουμε τα ψημένα κολοκύθια στην πράσινη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με φέτα, ξύσμα λεμονιού και καρύδια. Ραντίζουμε με λίγη από τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Παπουτσάκια με κολοκυθάκια

Κολοκυθάκια ψημένα στον φούρνο με πλούσια γέμιση από κιμά, λαχανικά και τυρί!

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 6 κολοκύθια μέτρια προς μεγάλα σε μέγεθος
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 350 γρ. Κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα κολοκύθια κατά μήκος στη μέση.
  2. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε όση περισσότερη ψίχα μπορούμε και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αλατίζουμε ελαφρά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το εσωτερικό των κολοκυθιών που αφαιρέσαμε και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μαζί με το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον κιμά και εξακολουθούμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά για να μην σβολιάσει ο κιμάς.
  4. Αλατοπιπερώνουμε όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς και να στεγνώσει από τα υγρά του.
  5. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούνο στους 200οC και προψήνουμε τα κολοκύθια για 20 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το ταψί με τα κολοκυθάκια από τον φούρνο, γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά, πασπαλίζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα το τυρί.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη