Βασιλόπιτα σαν κέικ με αρώματα εσπεριδοειδών

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μια απλή στην προετοιμασία πίτα, τόσο αφράτη και αρωματική όμως που θα κερδίσει όλες τις εντυπώσεις και μέχρι το πρωί της Πρωτοχρονιάς δεν μείνει ούτε ψίχουλο!

 

 

Υλικά

  • 250γρ. βούτυρο αγελαδινό μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους κι ασπράδια
  • 420γρ. ζάχαρη
  • 250ml χυμό πορτοκάλι (φυσικό please!)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • τα φλούδια από 1 μανταρίνι (ελαφρώς ζεματισμένα)
  • 50ml κονιάκ
  • ζάχαρη άχνη για τον στολισμό

 

Εκτέλεση

  1. Παίρνουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμ. 28-30εκ. και στρώνουμε τον πάτο με ένα κομμάτι λαδόκολλα που κόβουμε ακριβώς στη διάσταση του.
  3. Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τα ασπράδια με το αλάτι και 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη και με το σύρμα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια πολύ σφιχτή μαρέγκα που κρατάμε στην άκρη.
  4. Πολτοποιούμε στο πολυμιξεράκι τα φλούδια του μανταρινιού με 1 κουταλιά από τη ζάχαρη.
  5. Χτυπάτε στην κουζινομηχανή το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη να γίνουν μια αφράτη λευκή κρέμα και προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους των αυγών, το ξύσμα των πορτοκαλιών και τον πολτό του μανταρινιού.
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις, εναλλάξ με τον χυμό πορτοκαλιού συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής και με σπάτουλα σιλικόνης διπλώνουμε απαλά μέσα στο μείγμα τη μαρέγκα την οποία προσθέτουμε σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι που ετοιμάσαμε και βάζουμε το φλουρί (τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο) σε τυχαίο σημείο. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
  8. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μόλις κρυώσει λίγο η πίτα την ξεφορμάρουμε ή την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  9. Πριν τη σερβίρουμε διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη που ρίχνουμε από σουρωτήρι. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στένσιλς με γιορτινά θέματα ή τη χρονολογία. Διακοσμούμε με επιπλέον χριστουγεννιάτικα στολίδια, αν μας αρέσει.
  10. Τέλος αν θέλουμε, δένουμε τριγύρω μια κόκκινη κορδέλα (από αυτές που περισσεύουν από τα δώρα των εορτών) και κάνουμε έναν ωραίο φιόγκο.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, πολυμίξερ, κουζινομηχανή.

Μπορείς να δεις ακόμη