518
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Φέτος το γιορτινό τραπέζι μας μπορεί να είναι μικρότερο, μπορεί να μας λείπουν κάποια άτομα που θα τα θέλαμε κοντά μας τέτοιες μέρες, αλλά δεν θα λείπει η αγάπη, η νοστιμιά και η φαντασία.
Κόκορας ψητός με αρώματα πορτοκαλιού και μπαχαρικών
Αντί για γαλοπούλα φέτος θα μαγειρέψουμε κόκορα και θα τον σερβίρουμε παρέα με ψητές γλυκοπατάτες, δαμάσκηνα και κάστανα.
Υλικά για 8 άτομα
- 1 κόκορας περίπου 2.5-3 κιλά
- 50γρ. βούτυρο
- 1 φλιτζάνι κρασί σαμιώτικο γλυκό
- 1 πορτοκάλι
- Μερικά γαρίφαλα
- 1 κρεμμύδι καθαρισμένο
- Aλάτι, πιπέρι
- Mπαχάρι τριμμένο
Για τον ζωμό:
- 1 μπούτι κοτόπουλο κομμένο στη μέση
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι στα τέσσερα
- 1 καρότο σε κομμάτια
- 1 πράσο σε χοντρά κομμάτια
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1.5 λίτρο νερό
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα
- 1 κιλό γλυκοπατάτες σε χοντρά κομμάτια
- 20 κάστανα ψημένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ βούτυρο
Εκτέλεση
- Για τον ζωμό: Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, με το πράσο, το καρότο και το σέλερι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη δάφνη, το κοτόπουλο, το θυμάρι, αλατοπιπέρωνουμε και σοτάρουμε λίγο ακόμα. Προσθέτουμε ζεστό νερό από το βραστήρα και βράζουμε για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC κι ετοιμάζουμε τον κόκορα: Τον καθαρίζουμε από τυχόν φτερά και τον αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα κι έξω.
- Στύβουμε το πορτοκάλι και βάζουμε στις κούπες των πορτοκαλιών από 2-3 γαρίφαλα. Κόβουμε και το κρεμμύδι στη μέση και το τοποθετούμε στην κοιλιά του κόκορα μαζί με τις πορτοκαλόκουπες.
- Ανακατεύουμε το μπαχάρι με το βούτυρο και αλείφουμε τον κόκορα παντού. Τον τοποθετούμε σε γάστρα ή ταψί με την κοιλιά από πάνω. Περιχύνουμε με το κρασί και το χυμό του πορτοκαλιού και τοποθετούμε τη γάστρα χωρίς καπάκι στον φούρνο. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ σουρώνουμε το ζωμό. Βγάζουμε τον κόκορα από το φούρνο, περιχύνουμε με 1 φλιτζάνι ζωμό και ψήνουμε με σκεπασμένο καπάκι για μισή ώρα ακόμα.
- Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα: Αλατοπιπερώνουμε τις γλυκοπατάτες, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ανακατεύουμε με το σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού και τα κάστανα.
- Χαμηλώνουμε στους 180οC τον φούρνο. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και περιχύνουμε τον κόκορα με τα ζουμιά της γάστρας. Τοποθετούμε τη γαρνιτούρα γύρω από το ταψί και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια κι άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό. Τον υπόλοιπο ζωμό τον κρατάμε για το πιλάφι.
- Ψήνουμε με κλειστό το καπάκι για μία ώρα ακόμη. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε λίγο ακόμα να ροδοκοκκινίσει η πέτσα.
Πιλάφι αρωματικό με αμύγδαλα και σταφίδες
Ένα συνοδευτικό πιλάφι με αρώματα μπαχαρικών, αμύγδαλα και σταφίδες που θα συνοδεύσει αξιοπρεπώς τον μεγαλόπρεπο κόκορα στο τραπέζι.
Υλικά για 8 άτομα:
- 2 ½ φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι μουλιασμένο για 10 λεπτά
- 4 κ.σ βούτυρο φρέσκο
- 2 σπυριά καρδάμωμο ελαφρώς τσακισμένο
- ½ ξυλάκι κανέλας
- 100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 4 κ.σ σταφίδες μαύρες
- 1 κ.γ δυόσμο ξερό
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Ψήνουμε τα αμύγδαλα με 1 κουταλιά από το βούτυρο να πάρουν λίγο χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στραγγίζουμε το ρύζι και το σοτάρουμε σε μια κατσαρολίτσα με το υπόλοιπο βούτυρο, το ξύλο της κανέλας και το καρδάμωμο.
- Αλατίζουμε και περιχύνουμε με 5 φλιτζάνια ζωμό ζεστό. Αφού πάρει μια βράση το ρύζι, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο.
- Όταν το πιλάφι μείνει με ελάχιστο νερό προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες, το δυόσμο, την κανέλα κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε το πιλάφι εκτός φωτιάς σκεπασμένο με πετσέτα και το καπάκι να ηρεμήσει για 3-4 λεπτά πριν το σερβίρουμε στο τραπέζι σαν συνοδεία του κόκορα.
Quiche Lorraine με μπρόκολο και μπέικον
Μια τάρτα με υπέροχα τριφτή ζύμη και κρεμώδη γέμιση είναι πάντα ευπρόσδεκτη στα γιορτινά τραπέζια.
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 26εκ.
Για τη ζύμη
- 125γρ. βούτυρο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κ.γ ζάχαρη
- ½ κ.γ αλάτι
- Ελάχιστο παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 250γρ. μπουκετάκια μπρόκολου
- 100γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 250γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 200γρ. γιαούρτι
- 250γρ. φέτα τρίμμα
- 2 αυγά + 1 ασπράδι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη: Χτυπάμε στο μίξερ με τους γάντζους το αλεύρι με το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον κρόκο του αυγού να ενωθούν τα υλικά. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο με το χέρι προσθέτοντας ελάχιστο παγωμένο νερό, αν χρειαστεί, ώστε να γίνει ομοιογενής και εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την πατάμε να πλατύνει ελαφρά και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Βάζουμε αλατισμένο νερό να πάρει βράση, αλατίζουμε και ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Βράζουμε για 3 λεπτά, στραγγίζουμε και ρίχνουμε σε νερό με πάγο. Στραγγίζουμε ξανά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο μας. Τοποθετούμε πάνω τη ζύμη και την πιέζουμε με το χέρι να ανοίξει. Τοποθετούμε από πάνω δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και με τον πλάστη, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3χιλ. Κάθε τόσο ξεκολλάμε και ξανακολλάμε τη λαδόκολλα στη ζύμη και την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά ώστε να μην δημιουργούνται ζάρες και να ανοίξει ομοιόμορφα.
- Στο τέλος αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και καλύπτουμε με αυτή τη βάση και τα πλαϊνά της τοιχώματα, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλα να εφαρμόσει καλά. Αφαιρούμε προσεκτικά τη δεύτερη λαδόκολλα και κόβουμε τη ζύμη που εξέχει γύρω απ’ την ταρτιέρα με την ανάποδη του μαχαιριού (όχι από την κοφτερή πλευρά). Με ένα πιρούνι την τρυπάμε παντού και την αφήνουμε στην κατάψυξη.
- Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού και αλείφουμε τη ζύμη. Απλώνουμε πάνω της ομοιόμορφα τα μπουκετάκια του μπρόκολου και το μπέικον.
- Χτυπάτε το υπόλοιπο ασπράδι με τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί κρέμα, λίγο αλάτι πιπέρι, τον άνηθο, το δυόσμο και το τρίμμα της φέτας. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το μπρόκολο και το μπέικον.
- Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να χρυσίσει η επιφάνεια της τάρτας.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, ξεφορμάρουμε την τάρτα σε πιατέλα και τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή. Εναλλακτικά τη σερβίρουμε μαζί με την ταρτιέρα στο τραπέζι.
Cheese cake με σοκολάτα γάλακτος και βάση από μελομακάρονα
Τη βάση του αφράτου και αρωματικού αυτού τσιζκέικ σοκολάτας την έχουμε ήδη έτοιμη στην πιατέλα, ναι σωστά κατάλαβες, για τα μελομακάρονα μιλάω.
Υλικά για ένα τσέρκι διαμ. 23εκ.
Για τη βάση
- 8 μελομακάρονα πατημένα με ένα πιρούνι
Για την κρέμα του τυριού
- 600γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 200γρ. περίπου ζαχαρούχο γάλα (το μισό κουτί)
- 200γρ. κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ κ.γ κανέλα
- 1 βανιλίνη
- 5 ζελατίνες μικρές
- 3-4 κ.σ χυμός πορτοκαλιού
- 2 κ.σ κονιάκ
Για την επικάλυψη
- 50γρ. κουβερτούρα γάλακτος ξυσμένη
Εκτέλεση
- Ανοίγουμε τη φόρμα με τον αποσπώμενο πάτο, τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, σκεπάζουμε με το πάνω μέρος και το πιάνουμε με τη σούστα. Ρίχνουμε μέσα τα λιωμένα μελομακάρονα πιέζοντάς τα με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνουν μια συμπαγής βάση.
- Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 8-10 λεπτά να φουσκώσουν, τις στύβουμε με το χέρι και τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού. Τοποθετούμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και προσθέτουμε το κονιάκ εκτός φωτιάς.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, την κανέλα, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος το μείγμα της ζελατίνης που στο μεταξύ έχει κρυώσει.
- Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει καλά το μείγμα το αδειάζουμε μέσα στη φόρμα και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί εντελώς.
- Ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε το γλυκό σε πιατέλα. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας γάλακτος.