|  | 

Κουζίνα

Φακές σούπα με γλυκοπατάτες, κύμινο και φρέσκο κόλιανδρο

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μια νόστιμη σούπα με βάση τις φακές και τη γλυκοπατάτα. Ένα χορτοφαγικό πιάτο, χορταστικό και ευφάνταστο με έθνικ πινελιές.

 

 

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 300γρ. φακές χοντρές
  • 2 γλυκοπατάτες μέτριες ή μια μεγάλη κομμένη σε κύβους μέτριου μεγέθους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 1 καρότο σε φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 ντομάτα μικρή περασμένη από τον πολυκόφτη
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό κρασί
  • Φρέσκο κόλιανδρο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να πάρει βράση. Ρίχνουμε τις φακές και τους δίνουμε μια βράση 5 λεπτών. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σκουπίζουμε την κατσαρόλα μας και τη βάζουμε ξανά στη φωτιά. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το κύμινο, τη δάφνη και τα καρότα να γυαλίσουν και να μυρίσουν όμορφα.
  3. Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε για λίγο να πάρουν τα αρώματα και ρίχνουμε βραστό νερό από τον βραστήρα να σκεπάσει καλά το φαγητό. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.
  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις γλυκοπατάτες και την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε ανάλογα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνουν οι γλυκοπατάτες και να μελώσει το φαγητό.
  5. Στην τελευταία βράση προσθέτουμε το ξύδι και όταν σβήσουμε τη φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  6. Σερβίρουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, αν προτιμάτε.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, βραστήρας.

Δείτε ακόμη