3,8K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένα ιδιαίτερα γευστικό πιάτο που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα σε ελάχιστο χρόνο.
Υλικά για 4 άτομα
- 750 γρ. φιλετάκια από μοσχάρι ή χοιρινό κομμένα σε λεπτά κομμάτια
- Μείγμα μπαχαρικών για κρέας
- 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φετούλες
- 1 σκόρδο κομμένο στη μέση
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 2 -3 δόσεις δυνατό καφέ espresso
- 3 κουτ.σούπας σόγια σος
- 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος για μαγειρική
- 1 κουτ. σούπας εστραγκόν αποξηραμένο
Εκτέλεση
- Πασπαλίζουμε τα φιλετάκια με το μείγμα μπαχαρικών και ανάλογο αλάτι.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί καλά βάζουμε πάνω τα φιλετάκια και τα ψήνουμε και από τις δυο πλευρές.
- Βγάζουμε τα φιλετάκια στην άκρη και τα διατηρούμε ζεστά ενώ ετοιμάζουμε τη σάλτσα στο ίδιο τηγάνι.
- Ρίχνουμε το βούτυρο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ξύνοντας από το τηγάνι με μια ξύλινη σπάτουλα τα υπολείματα του ψημένου κρέατος.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και μετά από λίγο προσθέτουμε τον καφέ, τη σόγια σος, τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το εστραγκόν και βράζουμε λίγο ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Ρίχνουμε τότε τα φιλέτα στο τηγάνι, αφαιρούμε το σκόρδο, κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα και τα σερβίρουμε αμέσως προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Συνοδεύουμε με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηγάνι.