Φιλετάκια με σάλτσα εσπρέσο και κονιάκ

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα ιδιαίτερα γευστικό πιάτο που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα σε ελάχιστο χρόνο.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 750 γρ. φιλετάκια από μοσχάρι ή χοιρινό κομμένα σε λεπτά κομμάτια
  • Μείγμα μπαχαρικών για κρέας
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Για τη σάλτσα

  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φετούλες
  • 1 σκόρδο κομμένο στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 2 -3 δόσεις δυνατό καφέ espresso
  • 3 κουτ.σούπας σόγια σος
  • 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος για μαγειρική
  • 1 κουτ. σούπας εστραγκόν αποξηραμένο

 

Εκτέλεση

  1. Πασπαλίζουμε τα φιλετάκια με το μείγμα μπαχαρικών και ανάλογο αλάτι.
  2. Λαδώνουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί καλά βάζουμε πάνω τα φιλετάκια και τα ψήνουμε και από τις δυο πλευρές.
  3. Βγάζουμε τα φιλετάκια στην άκρη και τα διατηρούμε ζεστά ενώ ετοιμάζουμε τη σάλτσα στο ίδιο τηγάνι.
  4. Ρίχνουμε το βούτυρο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ξύνοντας από το τηγάνι με μια ξύλινη σπάτουλα τα υπολείματα του ψημένου κρέατος.
  5. Σβήνουμε με το κονιάκ και μετά από λίγο προσθέτουμε τον καφέ, τη σόγια σος, τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις.
  6. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το εστραγκόν και βράζουμε λίγο ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  7. Ρίχνουμε τότε τα φιλέτα στο τηγάνι, αφαιρούμε το σκόρδο, κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα και τα σερβίρουμε αμέσως προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  8. Συνοδεύουμε με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη