|  | 

Κουζίνα

H κολοκύθα σε απρόσμενες συνταγές

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Γλυκές κι αλμυρές προτάσεις με βάση λίγη ψημένη κολοκύθα - που θα αγοράσουμε έτοιμη από το super market ή θα ψήσουμε μόνοι μας στο σπίτι, αλλά κι ένα μοναδικό ρόφημα!

 

 

Pumpkin spice Latte

Μπαίνει η κολοκύθα στον καφέ; Μπαίνει και παραμπαίνει παρέα με μπαχαρικά, το γλυκαντικό της επιλογής σας και γάλα, εκτός αν προτιμάτε τη vegan εκδοχή με ρόφημα καρύδας ή αμυγδάλου. Όσο για κολοκύθα ψημένη θα βρείτε έτοιμη σε αεροστεγή θερμοκρασία στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή φτιάξτε τη δική σας.

 

Υλικά για 2 μερίδες καφέ

  • 2 δόσεις καφέ εσπρέσο
  • 100γρ. κολοκύθα ψημένη
  • 200ml γάλα της επιλογής σας
  • Ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό της επιλογής σας
  • Μείγμα μπαχαρικών (βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ κλπ)

 

Εκτέλεση

  1. Προετοιμάζουμε την καφετιέρα του εσπρέσο.
  2. Πολτοποιούμε την κολοκύθα στο πολυμιξεράκι και μεταφέρουμε τον πουρέ, το γλυκαντικό και το γάλα της επιλογής μας σε κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση ανακατεύοντας συνεχώς και το μοιράζουμε σε δύο φλιτζάνια.
  4. Προσθέτουμε από μια δόση εσπρέσο στον καθένα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως!

 

 

Ρολά από παντεσπάνι κολοκύθας

Μπαίνει η κολοκύθα στο παντεσπάνι; Μπαίνει και γίνεται καταπληκτικό ρολό που κλείνει μέσα του αφράτη γέμιση μασκαρπόνε και κομματάκια ζαχαρωμένου τζίντζερ!

 

Υλικά

 

Για το παντεσπάνι

  • 4 αυγά
  • 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ¾ φλιτζανιού αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • Λίγο τζίντζερ τριμμένο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ¾ φλιτζανιού ψημένη κολοκύθα

 

Για τη γέμιση

  • 500γρ. Μασκαρπόνε ή άλλο γλυκό κρεμώδες τυρί της επιλογής σας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 50γρ. ζαχαρωμένο τζίντζερ πολύ ψιλοκομμένο (από τα καταστήματα ζαχαρωδών προϊόντων)
  • καρύδια ή πεκάν για τη διακόσμηση

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί.
  2. Στο μεταξύ χτυπάμε στην κουζινομηχανή σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα άσπρο, πηχτό κι αφράτο μείγμα.
  3. Στο μεταξύ περνάμε από σουρωτήρι το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το μπέικιν πάουντερ και πολτοποιούμε την ψημένη κολοκύθα στο πολυμιξεράκι.
  4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής προσθέτοντας τον πουρέ της κολοκύθας και όταν ενσωματωθεί σταματάμε τη λειτουργία της.
  5. Ενσωματώνουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί που ετοιμάσαμε. Ισιώνουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
  6. Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο όταν είναι έτοιμο, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρή βαμβακερή πετσέτα και ξεκολλάμε το χαρτί. Το τυλίγουμε ρολό από τη μεγάλη πλευρά μαζί με την πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  7. Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
  8. Ξετυλίγουμε το ρολό και το αλείφουμε με το περισσότερο μασκαρπόνε. Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τα κομματάκια του ζαχαρωμένου τζίντζερ και το τυλίγουμε ξανά.
  9. Το τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη ραφή από κάτω και απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μασκαρπόνε. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και σερβίρουμε.

 

 

Πανεύκολη τάρτα με μπέικον και τυρί κρέμα

Θα χρειαστούμε μόλις 5 λεπτά μέχρι να βάλουμε στον φούρνο αυτή την τάρτα. Στο μεταξύ θα ετοιμάσουμε μια ωραία σαλάτα και θα είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε ένα υπέροχο κι ελαφρύ γεύμα.

 

Υλικά

  • 1 φύλλο έτοιμης ζύμης κουρού ή μπριζέ για τάρτα
  • 300γρ. ψημένη κολοκύθα έτοιμη
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 2-3 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκο ψικοκομμένα με το τρυφερό πράσινο μέρος
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
  • 5-6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, με την παρμεζάνα, το θυμάρι, πιπέρι, τα περισσότερα κρεμμυδάκια και το περισσότερο μπέικον.
  3. Ανοίγουμε τη συσκευασία της ζύμης, την αναποδογυρίζουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε το μείγμα του τυριού στη ζύμη αφήνοντας τριγύρω περιθώριο ίσο με τρία δάχτυλα.
  4. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και την απλώνουμε πάνω από το τυρί. Με τη βοήθεια του χαρτιού φέρνουμε τη ζύμη που περισσεύει πάνω από τη γέμιση κλείνοντάς τη μέσα και μεταφέρουμε μαζί με το χαρτί σε ταψάκι.
  5. Πασπαλίζουμε με το κρεμμυδάκι και το μπέικον που κρατήσαμε και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
  6. Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ταψάκι, φούρνος, πολυμιξεράκι, κουζινομηχανή, κατσαρολάκι, καφετιέρα του εσπρέσο.

Δείτε ακόμη