Κουραμπιέδες αμυγδάλου

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνονται. Θα τους φτιάξουμε παραδοσιακούς με αγνό βούτυρο και καβουρντισμένα αμύγδαλα!

 

 

Για 50-60 κομμάτια

  • 750 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. βούτυρο πρόβειο λιωμένο
  • 250γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 250γρ. αμύγδαλα ολόκληρα

 

Για την επικάλυψη

  • 50ml ανθόνερο ή λικέρ μαστίχα (αν δεν αγαπάτε το ανθόνερο)
  • 300γρ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130οC και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 10 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ χτυπάμε στην κουζινομηχανή τα δύο βούτυρα με τη ζάχαρη για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
  3. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών. Διαλύουμε τη σόδα στο τσίπουρο και την προσθέτουμε μαζί με τις βανίλιες.
  4. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι, ενώ ανακατεύουμε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά και μετά προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα.
  5. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170οC. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης φροντίζοντας να περιλαμβάνονται 2 αμύγδαλα τουλάχιστον σε κάθε κομμάτι και τις πλάθουμε σε μπαλάκια με μέγεθος καρυδιού.
  6. Κάνουμε στο κέντρο κάθε κουραμπιέ από μια μικρή λακκούβα με το δάχτυλο και τους αραδιάζουμε στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και όχι να ροδίσουν έντονα.
  8. Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τους μετακινήσουμε από το ταψί , αλλιώς θα διαλυθούν. Βάζουμε το ανθόνερο σε βαποριζατέρ και ψεκάζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες.
  9. Κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ μπολ. Κυλάμε ένα ένα τους κουραμπιέδες στην άχνη δουλεύοντάς τους και με τα δυο χέρια ώστε να σκεπαστούν παντού με ζάχαρη και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις και πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη ενδιάμεσα σε κάθε στρώση.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, κουζινομηχανή, ταψί.

Μπορείς να δεις ακόμη